Ozdravování populace volně žijící lovné zvěře

Maso z volně žijících zvířat musí při uvádění do tržní sítě i využívané v domácnosti lovce splňovat podmínky zdravotní nezávadnosti, nesmí obsahovat žádné cizorodé látky ani rezidua veterinárních léčiv.

Volně žijící zvěř, v tomto případě lovná, trpí všemožnými parazitózami, které jí ztěžují život. Zvířata nejen trpí, ale zhoršuje se pak i kvalita jejich produktů. Myslivci by měli podle Státní veterinární správy České republiky (SVS ČR) odlovovat kromě trofejních samců spárkaté zvěře i slabé kusy, což je v honitbách plné zvěře obtížné a populace jelení, daňčí či mufloní a černé zvěře se oslabuje.

SVS ČR podporuje ozdravování populace volně žijících zvířat, podle české veterinární správy se, stejně jako v loňském roce i letos, připravuje léčebná aplikace antiparazitárních léčivých přípravků volně žijící zvěři - jde o léčení reálně ohrožených zvířat v konkrétních zasažených lokalitách, honitbách, nejde o prevenci.

Myslivci mají o aplikaci léčiv vyrozumět místně příslušnou krajskou veterinární správu. O léčení je ČR také povinna informovat sousední země, ukládá jí to evropská veterinární legislativa, je ale také v tomto směru v EU výjimkou, ostatní členské země totiž volně žijící zvířata neléčí.

Další informace můžete najít na webových stránkách české státní veterinární správy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info