Souhrn událostí uplynulých dní – 5.11. – 7.11.2010

Státy EU musí vrátit kvůli chybám dotace za 15 miliard korun

Celkem 19 členských států Evropské unie musí vrátit zemědělské dotace v hodnotě téměř 15 miliard korun (578,5 milionu eur). Česko má vrátit jen zhruba 17 milionů korun (670.000 eur) kvůli nedostatečné kontrole vyvážených surovin. Novináře o tom dnes informovala Evropská komise. Peníze musí unijní státy vracet kvuli nedodržení pravidel EU poi jejich využití. Zdaleka nejvitším "hoíšníkem" jsou Oekové, kteoí musí vrátit celkem 350 milionu eur, tedy více než osm miliard korun.

Ozdravování populace volně žijící lovné zvěře

Maso z volně žijících zvířat musí při uvádění do tržní sítě i využívané v domácnosti lovce splňovat podmínky zdravotní nezávadnosti, nesmí obsahovat žádné cizorodé látky ani rezidua veterinárních léčiv. Volně žijící zvěř, v tomto případě lovná, trpí všemožnými parazitózami, které jí ztěžují život. Zvířata nejen trpí, ale zhoršuje se pak i kvalita jejich produktů. Myslivci by měli podle Státní veterinární správy České republiky (SVS ČR) odlovovat kromě trofejních samců spárkaté zvěře i slabé kusy, což je v honitbách plné zvěře obtížné a populace jelení, daňčí či mufloní a černé zvěře se oslabuje.

ČSÚ: V minulých dvou týdnech zdražila rajčata, zlevnil cukr

V uplynulých dvou týdnech v obchodech nejvíce zdražila rajská jablka, a to o více než devět procent. Oproti konci loňského roku je to o téměř 41 procent. Poměrně výrazně vzrostla v uplynulých dvou týdnech také cena hladké pšeničné mouky a kmínového chleba. Naopak méně zákazníci platili za krystalový cukr, šunkový salám nebo polotučné mléko. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ceny potravin rostou, OSN se obává nepokojů

Ceny potravin se, po silném říjnovém růstu, vyšplhaly na úroveň, kde byly naposledy při takzvané potravinové krizi na přelomu let 2007 a 2008, uvedla Organizace OSN pro zemědělství a výživu (FAO). Rostoucí ceny znovuoživují obavy z nepokojů, které před dvěma lety zmítaly chudé země od Bangladéše po Haiti. Vyšší ceny zemědělských komodit však zasáhnou celý svět, bez výjimky. Společnosti jako McDonald's nebo Kraft již oznámily růst cen své produkce v příštím roce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info