Mor malých přežvýkavců ohrožuje jižní Afriku

FAO doporučilo provést plošnou vakcinaci ovcí a koz v některých oblastech Tanzánie z obav před možným rozšířením nebezpečného moru malých přežvýkavců do zemí Jižní Afriky.

FAO varuje před dalším rozšířením moru malých přežvýkavců (Pseudorinderpest, Peste des Petits Ruminants, Small Ruminants’ Plague, PPR). Virová nákaza propukla na začátku jara v Tanzánii a nyní ohrožuje okolo 50 milionů ovcí a koz v 15 zemích jižní Afriky. FAO doporučuje provést masovou vakcinaci jak v nákazou postižené severní části Tanzánie tak také v pohraničních oblastech s Malawi, Mozambikem a Zambií. Toto opatření by se mělo týkat jak lokálních stád, tak také zvířat kočovných Nomádů. Zvířata Nomádů by mohla být očkována na kontrolních stanovištích umístěných podél cest. Současně by podle názoru expertů z FAO mělo dojít k posílení kontroly stád a veterinární služby.

FAO se obává, že by přenosem nákazy do Jižní Afriky mohlo dojít ke zničení živobytí a tím narušení zásobování potravinami u milionů lidí, kteří se živí malochovem zvířat nebo žijí kočovným způsobem života.

Původcem onemocnění moru malých přežvýkavců je virus (PPRV) z rodu Morbillivirus. Antigenně úzce souvisí s virem moru skotu. Inkubační doba je asi pět dní. Onemocnění se velmi podobá moru skotu a začíná horečkou a anorexií. Brzy poté se začínají na sliznici ústní dutiny a nosu tvořit nekrotické záněty, objevuje se výtok z očí, a následně i těžký průjem. Mor malých přežvýkavců může v krátké době zničit celá stáda.

FAO: 50 Millionen Schafe und Ziegen im Süden Afrikas durch Virus bedroht

[2010-11-05], www.animal-health-online.de

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info