Souhrn událostí uplynulého dne – 8. 11. 2010

Opět nevyhovující máslo

Kdo má zájem, může se z nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 dozvědět, že máslo má obsahovat nejméně 80 % mléčného tuku, vody může být nejvýše 16 % a obsah ostatních látek v sušině nesmí přesáhnout 2%. Tyto parametry, kromě zdravotní nezávadnosti, orgány státního veterinárního dozoru při kontrolách ověřují. Pokud jde o výrobky ze zemí EU, jde o kontroly namátkové a nediskriminační. Smyslem kontrol je, aby zákazníci měli za své peníze nejen zdravotně nezávadné potraviny i potraviny kvalitní.

Zemědělský podpůrný program přivádí mladé farmáře k bankrotu

Program EU na podporu začínajícím farmářům v ČR selhává kvůli příliš horlivým úředníkům ministerstva zemědělství. Jedním z cílů venkovského rozvoje bylo při vstupu do EU podporovat opatření k zajištění mladých generací farmářů, především na poli multifunkčního a bio zemědělství. Skutečnost na českém venkově je však jiná, jak se o tom přesvědčilo několik žadatelů za posledních pár let. Vysoké úroky z úvěrů, nadměrná byrokratická zátěž, rodinná krize a finanční úpadek nutí mladé farmáře, aby se vzdali zemědělství.

Studie: Biopaliva způsobí v EU škody jako 26 milionů aut

Cíl Evropské unie, aby deset procent paliv v dopravě tvořila v roce 2020 biopaliva, bude mít na životní prostředí dopad jako dalších 26 milionů aut na silnicích. Uvádí to studie, kterou dnes zveřejnil Evropský institut pro politiku životního prostředí (IEEP) a na jejíž tvorbě se podílelo několik neziskových organizací. Zhruba 90 procent biopaliv výrobci vyprodukují i v roce 2020 ze zemědělských plodin. Kvůli unijním cílům tak bude třeba přeměnit zhruba 69.000 kilometrů čtverečních na zemědělskou půdu, což je plocha odpovídající zhruba dvojnásobné rozloze Belgie.

Ve Francii byla zrušena obligatorní vakcinace proti bluetongue

Ve Francii byla 2. listopadu 2010 zrušena obligatorní vakcinace proti katarální horečce ovcí. Vakcinace skotu, ovcí a koz tak již bude jen na bázi dobrovolnosti. Povinnost vakcinace proti sérotypu 2 a 8, kterou provádějí veterinární lékaři zůstává zachována v případně přeshraničního prodeje živých zvířat. Grémium doporučilo u ostatní zvířat již jen dobrovolnou vakcinaci, přičemž očkovací látku mohou zvířatům aplikovat buď vedoucí zemědělských podniků nebo veterinární lékaři. Ministerstvo zemědělství pod vedením Bruno Le Maire vydalo praktickou příručku s názvem "Díky vakcinaci ochráním svoje stádo“.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info