Cena másla míří k rekordu

Kilogram čerstvého másla v průměru za 134 korun a čtvrtka s cenou blížící se čtyřem desetikorunám. Ceny čerstvého másla jsou nyní podle Českého statistického úřadu nejvyšší téměř za tři roky, od prudkého zvýšení ceny na přelomu let 2007 a 2008. Máslo zdražuje již zhruba rok a půl, kdy se jeho cena pohybovala kolem 90 korun za kilo.

„Na jedné straně klesá produkce mléka, na druhé je to důsledek toho, že dříve byly nízké výkupní ceny pro zemědělce,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. Důvodem je i nedostatek mléčného tuku (smetany), který se zpracovává ve větší míře i do dalších výrobků. Roli ale může hrát i předvánoční období a tlak řetězců na cenu.

Farmáři v minulosti protestovali proti nízkým výkupním cenám mléka, které se loni pohybovaly kolem šesti korun na litr, tedy zhruba o korunu padesát pod hranicí rentability. Nyní se výkupní cena pohybuje až kolem osmi korun.

Statistici porovnávají ceny jednotlivých potravin také mezi kraji. V minulém týdnu tak Český statistický úřad například zaznamenal rozdíl 23,57 koruny mezi nejnižší a nejvyšší cenou čerstvého másla. Nejlevnější máslo se objevilo v Ústeckém kraji, kde byl v obchodech průměrně jeden kilogram za 121,38 koruny, nejdražší pak v Praze, kde jeden kilogram stál na pultech obchodů v průměru téměř 145 korun.

„Je to především vysoká cena vstupní suroviny, tedy mléka, která každý měsíc stoupá. Nyní se blíží osmi korunám, což je ve srovnání s dřívější cenou výrazně více,“ řekla deníku E15 mluvčí největšího výrobce mléka v tuzemsku, jihočeské Madety, Barbora Daňková.

Podobně se nákupní cena pohybuje u konkurenční olomoucké Olmy. „Aktuální cena másla plně odpovídá nákupním cenám mléka, které se pohybují kolem částky osmi korun za litr syrového kravského mléka,“ řekla deníku E15 mediální zástupkyně Olmy Lenka Příkazská. Koncem předloňského roku přitom Olma vykupovala mléko od farmářů zhruba za šest korun a loni krátce i pod touto hranicí. S tím souhlasí i některé řetězce. „Ceny másla se zvyšují v důsledku růstu cen základní komodity, tedy mléka,“ řekla deníku E15 mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová.

Posledního cenového vrcholu dosáhla tradiční mléčná pochoutka na přelomu let 2007 a 2008. Tehdy ale byl důvodem vývoj na světových trzích a obecný nedostatek mléka ve světě, který ovlivnil i trh v České republice. Průměrná cena kilogramu másla tehdy v Česku činila téměř 150 korun.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info