Výzkum: ekologické farmy mají kvalitnější půdu

Postupy hospodaření na ekologických farmách vedou podle studie britských vědců z dlouhodobého hlediska ke zdravější půdě.

Půda na ekologických farmách obsahuje mnohem rozmanitější škálu mykorhizních hub než půda na konvenčních farmách. Vyplývá to ze studie, vypracované Centrem pro ekologii a hydrologii (The Centre for Ecology and Hydrology) ve Velké Británii a zveřejněné v odborném časopise Environmental Microbiology. Vědci zkoumali přítomnost mikroskopických hub v půdě, které pomáhají rostlinám v růstu. Studie probíhala na devíti farmách v Anglii.

Houby arbuskulární mykorhizy (AM) vytváří symbiotické vazby s kořeny většiny rostlin a umožňují tak rostlinám lépe absorbovat nutriční látky a vypořádat se s nemocí. Dr. Christopher van der Gast, vedoucí studie, řekl, že používání herbicidů a pesticidů, stejně jako pravidelná orba, snižují výskyt hub v intenzivně obdělávaných půdách.

V půdách na ekologických farmách, které nepoužívají chemické látky na ochranu rostlin, je na druhou stranu mnohem bohatší škála půdních organismů. Ty pomáhají rostlinám růst bez nutnosti dodávat umělá hnojiva.

Dr. van der Gast řekl, že výsledky studie by mohly pomoci farmářům po celém světě lépe pochopit, jak pomoci rostlinám lépe růst z dlouhodobého hlediska, aniž by byly ničeny nutriční látky v půdách.

„Výsledky studie nám umožňují nalézat nové způsoby, jak podporovat půdní houby. To by mohlo vést ke zlepšení výnosů při využití ekologicky udržitelných zemědělských postupů“, komentoval výsledky výzkumu Dr. van der Gast.

S tím, jak stále více měst ve Velké Británii recykluje biologický odpad, vzrůstá používání kompostu v zemědělství. Podle výsledku výzkumu Sdružení pro recyklaci bioodpadů se používání kompostu za poslední rok zvýšilo o 10 procent. Podle zemědělců došlo ke zvýšení díky narůstajícím cenám umělých hnojiv a zvýšené kvalitě a množství kompostu, vyráběného z odpadů v domácnostech a na zahradách.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info