Souhrn událostí uplynulého dne – 10. 11. 2010

Nové nastavení Společné zemědělské politiky má být férovější a jednodušší

Před zveřejněním oficiálních návrhů Evropské komise k budoucí podobě Společné zemědělské politiky EU 17. listopadu se začínají rýsovat koalice formované k efektivnímu k vyjednávání. Ministři zemědělství Visegradské skupiny spolu s protějšky z Rumunska a Bulharska projednávali společný postup v pondělí a v úterý v Bratislavě. Koordinovaný postup při vyjednávání má za cíl dosáhnout skutečné reformy této politiky a nastoleni spravedlivých podmínek pro zemědělce v celé EU. Společná zemědělská politika Evropské unie by měla být jednoduchá, spravedlivá, tržně orientovaná a udržitelná. Vyplývá to z deklarace, kterou dnes podepsali zástupci zemí Visegrádské čtyřky (V4), Bulharska a Rumunska.

Výzkum: ekologické farmy mají kvalitnější půdu

Postupy hospodaření na ekologických farmách vedou podle studie britských vědců z dlouhodobého hlediska ke zdravější půdě. Půda na ekologických farmách obsahuje mnohem rozmanitější škálu mykorhizních hub než půda na konvenčních farmách. Vyplývá to ze studie, vypracované Centrem pro ekologii a hydrologii (The Centre for Ecology and Hydrology) ve Velké Británii a zveřejněné v odborném časopise Environmental Microbiology. Vědci zkoumali přítomnost mikroskopických hub v půdě, které pomáhají rostlinám v růstu. Studie probíhala na devíti farmách v Anglii. Houby arbuskulární mykorhizy (AM) vytváří symbiotické vazby s kořeny většiny rostlin a umožňují tak rostlinám lépe absorbovat nutriční látky a vypořádat se s nemocí.

Prezident podepsal novely zákonů o kontrole zboží a o osivech

Kontrola vývozu zboží umožňujícího vojenské využití se v souladu s evropskými předpisy v Česku rozšíří na jeho tranzit přes území EU. Vztahovat se bude také na poskytování zprostředkovatelských služeb souvisejících s tímto zbožím ve třetích zemích. Vládní novelu, která s tím počítá, dnes podepsal prezident Václav Klaus. Prezident podepsal i novelu zákona o oběhu osiva, sdělil dnes ČTK prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Novela zákona o kontrole vývozu zboží, které je určeno pro průmyslové a jiné civilní použití, pro vojenské účely nebo na podporu šíření zbraní hromadného ničení podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) zpřesňuje mimo jiné důvody pro neudělení příslušných povolení. Nově se bude více přihlížet k závažnosti prokázaných správních deliktů.

Část nových zemí EU chce zásadní změnu politiky pro farmáře

Společná zemědělská politika Evropské unie by měla být jednoduchá, spravedlivá, tržně orientovaná a udržitelná. Vyplývá to z deklarace, kterou dnes podepsali zástupci zemí visegrádské čtyřky (V4), Bulharska a Rumunska. Noví členové unie chtějí mimo jiné prosadit, aby původní země EU nadále nemohly bez omezení dotovat farmáře z vlastních národních zdrojů nad rámec společné politiky. "Je třeba a čas, aby se společná zemědělská politika skutečně změnila, ne aby jen byla vykonána kosmetická úprava," tlumočil novinářům společné stanovisko šestice zemí slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info