Vzestupný trend na mezinárodním biotrhu

Trhy s biopotravinami jsou opět na vzestupu, celosvětový obrat s bioprodukty dosahuje přes 50 mld. USD ročně.

Trvalá udržitelnost, zdravý a ekologický životní styl mají stále konjunkturu, celosvětový obrat s biopotravinami, přírodní kosmetikou a ekotextiliemi znovu výrazně stoupá.

Mezinárodní biobranže úspěšně odolávala krizi. V Evropě a v USA růst až na mírné újmy pokračoval. Pouze Velká Británie zaznamenala znatelný pokles. Již v roce 2008 dosáhly tržby na mezinárodním biotrhu 50,9 mld. USD a poprvé tak překročily hranici 50 mld. USD. Experti v současné době počítají s dalším rústem.

USA: Obrat s biopotravinami činí 24,8 mld. USD

V USA růst obratu s biopotravinami v roce 2009 pokračoval. Americký ekologický svaz Organic Trade Association OTA (USA) je vzhledem k celkové hospodářské situaci velmi spokojený s 5procentním přírůstkem. Celkem se v uplynulém roce prodaly biopotraviny v hodnotě 24,8 mld. USD. Naproti tomu trh s konvenčními potravinami ve stejném období vzrostl jen o necelá 2 procenta.

Největší biotrhy Evropy: Německo, Francie a Velká Británie

Vedle USA patří k největším biotrhům na světě Evropa. Zde bylo v roce 2008 dosaženo přírůstku 10 procent a obratu ve výši zhruba 18 mld. EUR, jak sděluje Sdružení pro informace z agrárního trhu - Agrarmarkt Informationsgesellschaft AMI. Díváme-li se na velikost trhu v absolutních číslech, vedou Německo, Francie a Velká Británie.

Německo: Bioprodejny s přírůstkem 10 procent v prvním pololetí

Podle informací Spolkového svazu ekologického potravinářství -Bundesverband für ökologische Lebensmittelwirtschaft BÖLW (D) činil v roce 2009 obrat německého biotrhu 5,8 mld. EUR. Tradičně silnou oblastí byly bioprodejny. Německý svaz Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN) zjistil v tomto sektoru již v prvním pololetí 2010 pozoruhodný přírůstek takřka 10 procent.

Francie: Měsíčně přibývá 300 nových ekofarem

Odborníci odhadují francouzský obrat s biovýrobky v roce 2009 na 3 mld. EUR. Ve srovnání s předchozím rokem trh v roce 2009 narostl o 400 mil. EUR. To odpovídá přírůstku 15 procent. Pro rok 2010 počítá polostátní společnost na podporu ekologického zemědělství Agence Bio s dalším dynamickým vývojem.

Velká Británie: Sektor přírodní kosmetiky je silným motorem

Britská Soil Association počítá pro rok 2010 s mírným růstem. Podle jeho tržní studie Organic Market Report klesl obrat biovýrobků v roce 2009 o 13 procent na 2 mld. EUR. Přechodně zdrženlivé nákupní chování se nedotklo přírodní kosmetiky – segmentu, který naopak vzrostl o jednu třetinu a docílil obratu 40 mil. EUR.

Svěží biovítr v Evropě

Pozitivní trend se potvrzuje v mnoha dalších zemích Evropy, jako například v Rakousku, Itálii nebo Španělsku, Nizozemsku, Polsku a České republice.

Tak v Rakousku v roce 2009 dosáhl obrat s bioprodukty 984 mil. EUR. Podle zpráv rakouské agrární agentury AMA bylo v prvních čtyřech měsících roku 2010 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zjištěno výrazné zvýšení obratu o 30 procent.

V Itálii činil v roce 2009 obrat 2,35 mld. EUR, z toho připadlo 850 mil. na export. Tržby za zpracované ekoprodukty v Itálii v prvním pololetí roku 2010 stouply o 9 procent, jak hlásí institut pro průzkum trhu ISMEA/Nielsen.

Španělsko je mistrem Evropy z hlediska obhospodařované plochy a s 1,33 mil. ha v roce 2009 dokonce předstihlo Itálii (1,1 mil. ha), jak sděluje Výzkumný institut pro ekologické zemědělství FiBL.

Nizozemsko podle každoročního biomonitoru zemědělského svazu Biologica v roce 2009 zaznamenalo obrat ve výši 647 mil. EUR, což odpovídá přírůstku bio o 11 procent.

Východoevropské země se činily především v rozšiřování obhospodařovaných ploch. Polsko se podle institutu FiBL v roce 2009 mohlo pochlubit přírůstkem o 7 procent na 367.000 ha. Česká republika zaznamenala již v létě 2010 meziroční nárůst o 11 procent. Podíl ekologicky obdělávaných ploch v současné době dosahuje 10 procent, to je 443.000 ha, jak sděluje Ministerstvo zemědělství v Praze.

Biosvět se opět sejde na BioFachu

BioFach, světový veletrh biovýrobků, a souběžně pořádaný Vivaness, vůdčí veletrh přírodní kosmetiky a wellness, jsou místem, na němž se jednou za rok v Norimberku shromáždí mezinárodní biobranže – naposledy to bylo 2 557 vystavovatelů a 43 669 odborných návštěvníků. Příště se veletržní duo bude konat v době od 16. do 19. února 2011. Pořadatelé očekávají opět kolem 2 500 vystavovatelů, z toho 180 na veletrhu Vivaness.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info