Souhrn událostí uplynulých dní – 12. – 14. 11. 2010

Ministr Fuksa jednal se svým rakouským kolegou

Stěžejním tématem jednání ministra Ivana Fuksy s jeho rakouským protějškem Nikolausem Berlakovichem v pátek v Praze byla reforma Společné zemědělské politiky. Jednání se dále dotkla oblasti kvality potravin a situace v mléčném sektoru. Sfederálním ministrem zemědělství, lesnictví, životního prostředí a řízení vodních zdrojů Rakouské republiky panem Nikolausem Berlakovichem jednal ministr Ivan Fuksapředevším o pozicích obou zemí k budoucí podobě Společné zemědělské politiky a očekávaného zveřejnění oficiálních návrhů Evropské komise 17. listopadu.

První jogurtérie ČR hlásí větší zájem lidí o speciality z jogurtu

První česká jogurtérie, která už dva roky funguje v Brně, zaznamenává větší zájem lidí o jogurtové speciality, jako je jogurtová zmrzlina, jogurtové poháry a dezerty. Naopak zájem o klasické jogurty vyšší není, a to i kvůli slevovým nabídkám jogurtů u velkých řetězců. ČTK to řekla Kateřina Horáková, provozní jogurtérie Hollgurt, která nabízí Brňanům jogurtové dobrůtky u brněnského výstaviště. Podle Horákové je koncept jogurtérie hodně rozšířen v zahraničí, především v Itálii. Hollgurt, který nabízí jogurty od karlovarské firmy Hollandia, je podle ní i dva roky od otevření zřejmě stále jedinou jogurtérií v Česku.

SZIF dočasně zneviditelnil seznam příjemců dotací

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) s okamžitou platností z technických důvodů dočasně zneviditelnil seznam příjemců dotací na své webové stránce, aby po dobu nezbytně nutnou provedl úpravy tohoto seznamu příjemců dotací v souladu s rozsudkem Soudního dvora Evropské unie. Na základě rozsudku Soudního dvora EU jsou ode dne vyhlášení rozsudku, tj. od 09.11.2010 neplatná nařízení Rady a Komise (ES), která vyžadují zveřejňování osobních údajů příjemců dotací z Evropského zemědělského záručního fondu (EZZF) a Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV), a to pouze u fyzických osob.

Strategie pro Kladruby pomůže uhasit akutní žízeň po investicích do areálu i najít dlouhodobé prameny financování

Národní hřebčín Kladruby nad Labem je už skoro desetiletí národní kulturní památkou. Aby tomuto titulu nedělal ostudu a především plnil dál svoje poslání zachování unikátního chovatelského zařízení s několikasetletou tradicí, je třeba celý areál revitalizovat. V září uvolnilo ministerstvo zemědělství více než 22 milionů korun na nejnutnější opravy areálu. Ve čtvrtek přijel ministr Fuksa osobně na prohlídku do Kladrub s cílem získat co nejlepší představu o současném stavu i požadavcích hřebčína. Přivezl i náměty na konkrétní možnosti a kroky k úspěšnému čerpání evropských dotací i k nalezení dlouhodobých zdrojů financování a propagaci hřebčína.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info