Zájem o vánoční ryby roste, pochvalují si rybáři

Většina kaprů určených na vánoční stůl je již na sádkách. Rybáři v těchto dnech už někde loví poslední rybníky, jinde jsou za polovinou výlovů.

„Jsme v půlce výlovů, ale zatím to vypadá, že prognózy o letošní špatné úrodě se nepotvrzují. Je to tak v průměru,“ sdělil Deníku Oldřich Pecha, majitel táborské Štičí líhně, která spravuje i rybníky na Sedlčansku.

Nedávno slovil Hořejší padrťský rybník ve středních Brdech i státní podnik Vojenské lesy a statky. Rybáři vylovili 606 metráků ryby, což je solidní úlovek.

O maličko horší zkušenosti má Václav Milota, obchodní náměstek Blatenské ryby. Tato firma obhospodařuje rybníky i našem okrese na Rožmtálsku a Březnicku.

„Na části Rožmitálska a Březnicka už jsme rybníky vylovili. Letošní rok je spíše horším průměrem. Může za to špatné počasí v průběhu léta. Bylo hodně deštivo, což mělo sice výhodu, že byl dostatek vody na všech rybníkách, ale nebylo moc slunečního svitu a nevytvořil se tak dostatek potravy,“ kostatoval Václav Milota.

V srpnu se podle něj počasí zlepšilo, ale stávalo se, že kvůli poklesu tlaku měly ryby problém s přijímáním potravy.

Zájem o ryby je stále větší

Jednoznačně pozitivně hodnotí jak Váslav Milota z Blatenské ryby tak i Oldřich Pecha ze Štičí líhně velký zájem veřejnosti o výlovy a jejich produkty.

„Zájem o ryby se zvyšuje, což bylo vidět u výlovu rybníku Musík u Dublovic, který byl spojen s akcemi pro veřejnost. Lidé si kupovali živé i opékané ryby. A zájem je o všechny druhy – kapry, pstruhy, líny nebo štiky,“ vypočítává Oldřich Pecha.

Václav Milota mu dává za pravdu. „Každoročně pořádáme výlovy pro veřejnost na rybníku Podkostelní v písecké obci Putim, kde je zájem poměrně velký, bývá tam kolem dvou až tří tisíc lidí. A na státní svátek 28. října jsme lovili v Blatné. Je tam vždy občerstvení, stánky a muzika,“ doplnil Milota.

Co se týče živých ryb, prodávají blatenští rybáři zejména kapry, ale i štiky, candáty, amury nebo tolstolobiky.

Čerstvá ryba je to nejlepší

A v čem rybníkáři vidí zvyšující se zájem lidí o ryby?

„Lidé pochopili, že čerstvá ryba je to nejlepší, co mohou dnes k jídlu sehnat. Je to nejen chutné, ale i zdravé pro štíhlou linii. To vědí například i v Německu či Rakousku, kde je o ryby zájem obrovský a kam je také vyvážíme. Je dobře, že to začíná být moderní i tady,“ míní Oldřich Pecha ze Štičí líhně.

Dá se tedy očekávat, že u kádí, hemžících se kapry, bude před Vánoci rušno. Rybníkář Pecha totiž vysledoval, že je moderní i návrat k tradicím.

„Před dvaceti lety, po revoluci, to vypadalo, že vánoční kapr vymizí, ale trend se opět navrací. Vzhledem k současné době a panujícím poměrům ve společnosti jsme se rozhodli lidi nezatěžovat a ceny nezvyšovat. Zůstanou stejné jako vloni,“ doplnil Pecha.

K tomu se přiklání i blatenský chovatel a říká, že nepočítají s tím, že by ceny měnili, přestože došlo k navýšení cen obilí, kterým ryby krmí. Cena za blatenského kapra přímo na sádkách tak přijde zhruba na 80 až 85 korun za kilogram u výběrové ryby (to je kapr nad 2,5 kg). Kapr první třídy (kapr do 2,5 kg) vyjde o zhruba deset korun méně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info