Z boje o rozpočet těží všichni

Koncem tohoto měsíce, 23. listopadu, organizujeme shromáždění zemědělců a zpracovatelů České republiky do historické pražské Lucerny. Hlavním cílem bude přesvědčit politiky a také veřejné mínění, že je třeba se k našim požadavkům, které odmítají nulové doplňkové přímé platby v roce 2011, postavit zodpovědně.

Rok co rok bojuje Agrární komora ČR a její členské organizace o rozpočet. Účet, který můžeme za posledních pět let jako výsledek tohoto boje vystavit, se rovná navýšení o přibližně třináct miliard korun. To určitě není málo a je třeba to připomenout, například předsedovi Svazu marginálních oblastí (SMO) Milanu Boleslavovi, který v minulém vydání týdeníku Zemědělec neprávem obviňuje Agrární komoru ČR z poklesu příjmů chovatelů masných krav. Pro osvěžení paměti uvádím časový vývoj dotací na krávy bez tržním pordukce mléka (KBTPM) a VDJ od roku 2007. V roce 2007 dostali chovatelé masných i dojených krav stejně, a to 2548,90 Kč, v roce 2008 byla vyplácena dotace na VDJ 1669,30 Kč, naproti tomu na KBTPM byla dotace 1461,30 Kč. V roce 2009 se podařilo chovatelům masného skotu prolobbovat další zvýšení dotace na KBTPM na částku 3280,40 Kč, dotace na VDJ byla 1461,30 Kč a v letošním roce podle našich propočtů to bude 2103 Kč na KBTPM a 1275 Kč na VDJ.

Na konci roku 2009 probíhalo rozhodování na Ministerstvu zemědělství ČR, jaká bude sazba na rok 2010. Některé nevládní organizace navrhovaly zcela zrušit platbu na KBTPM. Agrární komora navrhovala spravedlivou kompromisní variantu zachovat procentní rozdělení stejné, jako bylo v roce 2008. Tato rozumná varianta byla nakonec schválena, takže nechápu vyjádření SMO.

Vraťme se ale k Lucerně. Je otázka, co se bude dít po ní, ale dosud nejvyhrocenější byla situace na podzim 2008 za premiéra Mirka Topolánka. Tehdy jsme hráli o navýšení plateb top-up o 2,3 miliardy korun a kvůli krajně negativním postojům tehdejšího ministra Petra Gandaloviče a neochotě premiéra jednat dospěla situace k přípravě blokád po území republiky. Těsně před nimi mne přece jenom premiér pozval na jednání, na něž jsem mohl přijít sám, bez doprovodu, zatímco proti mně vedle premiéra a ministrů zemědělství a financí usedli tři představitelé nevládních organizací, jedním z nich byl i Milan Boleslav. Ve vypjatém jednání slíbil premiér přidat jednu miliardu korun, s čímž ostatní s výjimkou mě ochotně souhlasili. Koncovka tehdejšího dramatu je známá. Když nakonec premiér zjistil, že v přípravách masivní akce pokračujeme, poslal mi kurýrem spěšný dopis, ve kterém se zavázal, že přistupuje na náš požadavek. Tolik ve velké zkratce. Kdyby snad někdo chtěl podrobnosti, máme z tehdejšího jednání a následné premiérovy tiskové konference písemný záznam.

Z každoročního souboje o výši plateb top-up mají prospěch všichni zemědělci, i chovatelé masného skotu. Vedle plateb na VDJ jsou druhou částí platby na hektar zemědělské půdy. Každoročně je ale agrární komora se svými členskými organizacemi v tomto souboji osamocena. Nevzpomínám si, že by to někdy bylo jinak. Nevzpomínám si, že by Milan Boleslav někdy vyvinul tlak na zachování plného dorovnání top-up. Vyvíjí pouze tlak z daného balíčku, jehož navýšení vždy odpracuje někdo jiný, urvat co se dá.

Jan Veleba

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info