Výbor podpořil lhůtu na vyjasnění vztahů

Lidé, jimž pozemkový úřad neuznal v restitučním řízení jejich vlastnický nárok k půdě, se asi budou muset změny tohoto rozhodnutí domáhat u soudu nově v půlroční lhůtě. Podle změn, které minulý týden podpořil senátní zemědělský výbor, by změna měla platit ve druhé polovině příštího roku. Zavést ji má novela zákona o půdě, kterou předložila pětice senátorů za ČSSD, ODS a hnutí Starostové a nezávislí.

Současný stav podle předkladatelů novely blokuje nakládání s pozemky, na které byl vznesen restituční nárok, územní úpravy nebo rozvoj obcí. Důvodem pro přijetí novely je podle jejích autorů také nejednotná praxe pozemkových úřadů a soudů.

Některé pozemkové úřady v řízení o vlastnictví pozemku totiž nepokračují ani v případě, pokud se takzvaná "domnělá oprávněná osoba" se svým nárokem na soud neobrátí. Podle nich nebyla vyřešena předběžná otázka, zda je domnělá oprávněná osoba osobou oprávněnou. Jiné pozemkové úřady zase ve snaze dokončit restituční řízení nárok zamítly po uplynutí obecné tříleté promlčecí lhůty podle občanského zákoníku.

Soudy, pokud se na ně pozemkovým úřadem odmítnutý žadatel obrátí, pak podle předkladatelů buď rozhodnutí úřadu potvrzují, nebo častěji jako nezákonné zruší. "V soudní praxi převažuje názor, že pozemkové úřady mohou využít obecnou promlčecí lhůtu podle občanského zákoníku pouze za předpokladu, že byla vznesena námitka promlčení pozemkovým úřadem v soudním řízení," uvádějí autoři novely.

Přibík Oldřich (15.11.2010)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info