Česko splní ekologický úkol

Do konce roku má ČR vyrábět 8 procent energie z obnovitelných zdrojů. Díky přehradám se to asi podaří.

Pochvalu zřejmě dostanou čeští ministři při setkání se zástupci Evropské komise. Závazek, že do letošního roku Česká republika navýší podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na nejméně osm procent domácí spotřeby, bude s nejvyšší pravděpodobností splněn.

V prvních třech čtvrtletích se obnovitelné zdroje podílely na výrobě elektřiny v Česku ze 7,3 procenta. Jenže Evropská komise sleduje podíl na spotřebě elektřiny a zde je Česko jako významný exportér elektřiny ve výhodě. Obnovitelné energie podle propočtu LN pokryly 8,2 procenta hrubé spotřeby elektřiny v Česku.

Ještě v roce 2007 zmíněný podíl dosahoval jen 4,7 procenta, loni to bylo již 6,8 procenta. „Pokles výroby zaznamenaly pouze biologicky rozložitelné komunální odpady, u ostatních kategorií je jasná zvyšující se tendence,” uvedl ve zprávě pro vládu o plnění cíle v oblasti obnovitelných zdrojů ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Déšť pomohl vodním elektrárnám K lepšímu výsledku přispělo i to, že letošní rok je bohatý na dešťové srážky. Největší podíl na výrobě z obnovitelných zdrojů totiž stále mají vodní elektrárny, které díky dostatku vody mohly meziročně navýšit výrobu o 13 procent. Solární panely vyrobily sedmkrát více elektřiny než loni, přesto letos pokryly jen necelé jedno procento české spotřeby. Naopak výroba elektřiny spalováním biomasy či ve větrných elektrárnách letos příliš neroste.

Případné nepřekročení osmiprocentní cílové hodnoty za celý rok by však nemělo Česku způsobit žádné větší nepříjemnosti. Stačí bruselským úředníkům předložit dobré argumenty, proč se tak nestalo. „Cíl daný Evropskou unií je indikativní, tedy nezávazný. Sankce ze strany komise tady nehrozí. Předpokládáme, že při nenaplnění bude stačit zdůvodnění v rámci pravidelné zprávy pro Unii,” zmínila mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Rozmach obnovitelných zdrojů umožnil vstřícný zákon o podpoře výroby z obnovitelných zdrojů, který český parlament schválil v roce 2005. Podle ekologů se však situace může brzy změnit. „Průmysl obnovitelných zdrojů dále ohrozí stropy stanovené v Národním akčním plánu,” varuje expert na energetiku z Hnutí Duha Martin Sedlák.

Ekologové se s vládou shodují v tom, že příliš vysoká výkupní cena nasměrovala investice do nejdražšího z obnovitelných zdrojů – solárních elektráren. Ty mají současně nejnižší využití instalované kapacity, vyrobí tedy mnohonásobně méně elektřiny než vodní elektrárny nebo zdroje na biomasu o shodném výkonu.

„Česká republika by mohla získávat více elektřiny z větru a biomasy. Bohužel růst větrné energetiky brzdí neochota krajů, biomase zase brání propracovanější politika státu, například v přístupu k pěstování rychle rostoucích dřevin,” dodává Sedlák.

Kolem biomasy se však poslední dobou objevují obavy, že hrozí živelný růst podobný letošnímu „solárnímu šílenství”. Jak uvedl v neděli v Otázkách Václava Moravce premiér Petr Nečas, vláda uvažuje o změně zákonů tak, aby snížila zájem spekulantů o energetické využití biomasy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info