Evropská komise zveřejní návrh společné zemědělské politiky

Evropská komise dnes zveřejní svůj návrh společné zemědělské politiky Evropské unie po roce 2013. Pro země, které do EU vstoupily v roce 2004 a později, bude klíčové, zda komise předloží návrh na srovnání dotačních podmínek do roku 2014, nebo zda pod tlakem nejmocnějších členů unie navrhne prodloužení rozdílných dotací i do dalšího rozpočtového období.

Dotační podmínky pro "nové" a "staré" členy se měly srovnat podle původního záměru v roce 2014. Staré členské země v čele s Francií a Německem však chtějí politiku rozdílných dotací prodloužit. Čeští zemědělci a jejich kolegové z dalších nových zemí pobírají na dotacích z EU stále podstatně méně peněz než farmáři v původních členských státech.

O konečné podobě společné zemědělské politiky po roce 2013 rozhodne podle lisabonské smlouvy v příštím roce Evropský parlament. K farmářům v současnosti nadále směřuje téměř polovina rozpočtu unie, což je přibližně 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč) ročně.

Zástupci zemí visegrádské čtyřky (V4), Bulharska a Rumunska se minulý týden dohodli, že budou prosazovat, aby původní země EU nadále nemohly bez omezení dotovat farmáře z vlastních národních zdrojů nad rámec společné politiky. V zájmu Slovenska, České republiky, Polska, Maďarska, Bulharska a Rumunska je, aby se zavedla objektivní a rovná kritéria pro rozdělování evropských peněz pro farmáře.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info