Souhrn událostí uplynulých dní – 18.11.2010

Zastropování plateb vyváženější zemědělskou politiku nepřinese

Dlouho očekávaný návrh EK, který by měl detailněji naznačit, jakými směry by se měla ubírat budoucí podoba Společné zemědělské politiky, zatím jen obecně nastiňuje možné směřování. S principem „vyváženější, cílenější a udržitelnější podpora“, který má zřejmě největší naději na to, stát se oficiálním směrem, lze jedině souhlasit. To ČR ale nemůže prohlásit o představách Evropské komise ohledně návrhu stropů plateb, proti jejichž zavedení bude ministr Fuksa v rámci nadcházejících diskusí razantně vystupovat.

Bezpečnost potravin: čokoláda

Podle předpisů, které jsou harmonizovány v rámci celé Evropské unie, se čokoládou (hořkou čokoládou) rozumí potravina vyrobená z kakaových součástí, přírodních sladidel, náhradních sladidel nebo jejich kombinací, přídatných látek nebo látek určených k aromatizaci, popřípadě z dalších složek (např. oříšky, mandle, kokos, sušené ovoce). Do mléčné čokolády se navíc přidává mléko. Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu, je vyrobená z kakaového másla, mléka nebo mléčných výrobků, sladidel, popřípadě z dalších složek. (Za kakaové součásti se považuje kakaová drť, kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo, kakaové výlisky, kakaový tuk).

Hongkong hlásí první případ ptačí chřipky u člověka od roku 2003

Hongkongské úřady dnes oznámily první případ nákazy ptačí chřipkou u člověka za posledních sedm let. Lékařské testy virus ptačí chřipky odhalily u devětapadesátileté ženy, která se do Hongkongu vrátila z návštěvy vnitrozemské Číny. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdravotnické úřady. Žena je v nemocnici a její stav je vážný. Úřady nyní zjišťují, zda se nakazila na území Hongkongu, nebo jinde. Jak uvedl zpravodajský server BBC, žena údajně se svým manželem a dcerou navštívila čínská města Šanghaj, Chang-čou a Nan-ťing.

FAO snížila výhled světové produkce obilovin v této sezoně

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) snížila předpověď světové produkce obilovin pro nynější sezonu do června 2011. Sklizeň proti minulé sezoně klesne o zhruba dvě procenta a svět bude muset dávat pozor, aby se v dohledné budoucnosti opět neobjevily výpadky dodávek a nevznikla další potravinová krize, uvedla dnes agentura. Odhad sklizně obilovin FAO snížila na 2,216 miliardy tun ze zářijového výhledu 2,239 miliardy tun. V předešlé sezoně do letošního června se ve světě sklidilo 2,263 miliardy tun obilovin.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info