Vejce kontaminovaná salmonelou v USA

V USA došlo v srpnu k rozsáhlému stažení vajec z trhu kvůli kontaminace patogenní bakterií Salmonella enteritidis.

13. srpna iniciovala sama farma Wright County Egg (Galt, Iova) stažení vajec z trhu z celého území USA, které proběhlo to během několika dní. Ddošlo ke stažení 228 mil. vajec určitých obchodních značek (např. Lucerne, Albertsou a další).

Druhé stažení z trhu bylo iniciováno farmou Hillandale Farms (North Hampton, Iova). Celkový počet dosáhl dohromady asi 550 mil. vajec. Jedná se o nejrozsáhlejší stažení vajec z trhu od r. 1970, kdy po rozsáhlé kalamitě začalo Centrum pro kontrolu onemocnění a prevenci (CDC) v Atlantě vést evidenci.

Obě farmy spolupracovaly s úřadem FDA, i když údajně zásah mohl být urychlen, kdyby byl zaveden lepší systém dohledatelnosti. Podle testování DNA kmene S. enteritidis, který po celých USA způsobil přes tisíc onemocnění, se předpokládá, že kontaminace pochází z krmiva od výrobce krmiv Quality Egg, který používá masokostní moučku od Central Bi-Products (Redwood Falls, Minnessotta), v níž byl příslušný kmen salmonely rovněž prokázán. Podle Central Bi-Products však je masokostní moučka ošetřována teplotou 260 °C, takže nemůže obsahovat živé bakterie.

Od května 2010 odhalilo CDC čtyřnásobně vyšší výskyt salmonely v potravinách, které prošly kontrolním systémem amerických států a federálních institucí. V období 1. 5. až 25. 8. 2010 bylo evidováno 2 043 onemocnění způsobených S. enteritidis, zatímco očekávaný počet výskytů v tomto ročním období byl 933.

Důsledkem aféry je určitý nedostatek vajec na trhu, zvýšení ceny vajec, a zvýšená nedůvěra spotřebitelů. Ačkoli množství stažených vajec bylo obrovské, činilo jen asi dvou- až třídenní produkci USA. Pro rok 2010 odhaduje USDA celkovou produkci vajec v USA na 91 344 mil., roční spotřeba činí 247 vajec/osobu.

Z hospodářského hlediska neznamená stažení vajec z trhu katastrofu proto, že vejce mohla být následně legálně zpracována, pasterována a konzumována. U spotřebitelů však panují obavy nejen z vajec ve skořápce, ale i ze závadnosti zpracovaných vajec, přestože metoda pasterace vajec schválená USDA zajišťuje bezpečnost. Ze 76 mld. ročně v USA spotřebovaných vajec je 30 % ve formě, sušených a zmrazených vaječných směsí, bílků a žloutků.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info