Souhrn událostí uplynulých dní – 19.11. – 21.11.2010

Podzim, to je vlhko a zima a vrůstá riziko plísní

Zkušený chovatel hospodářských ale i domácích zvířat ví, že klimatické změny vnímá jinak člověk, jinak zvíře. Ve snaze zvířatům prospět může ale člověk, zejména ve vlhkém a studeném podzimu, svým zvířatům způsobit problémy. Ano, je potřeba počítat s tím, aby chovaná zvířata netrpěla chladem, ale nelze zapomenout na větrání. Vlhké teplo přeje plísním, zejména v tomto ročním období. Právě příliš zateplené a nevětrané stáje mohou prospět plísňovým a houbovým onemocněním kůže a sliznic chovaných zvířat. Plísňová onemocnění se projeví nejdříve v okolí očí, tlamy, uší, kožních řas u konečníku a okolí pohlavních orgánů.

Obchodníci nevěří, že by Češi kupovali "férové" banány. A tak nejsou

Koupit čokoládu se značkou Fair Trade není problém. U mnoha produktů ale zákazníci tuto alternativu nemají. Češi mění nákupní návyky. Při plnění svých košíků už nehledí jen na ceny. Stále častěji přemýšlejí i o podmínkách, v nichž bylo zboží, které si vybírají, vyprodukováno. Dodržování ekologicky šetrných postupů zajímá 56 procent lidí, respekt lidských a pracovních práv 37 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnila Společnost pro Fair Trade. Podle studie, která mapovala postoje více než tisícovky respondentů, jsou Češi také stále ochotnější si za certifikované zboží připlatit. Obchodní řetězce na to však zatím příliš neslyší.

EU podle AP zřejmě ustoupí od plánu výrazně omezit lov tuňáka

Francie, Španělsko a další státy kolem Středozemního moře zřejmě přiměly Evropskou unii ustoupit od ambiciózního cíle zachránit ohroženého a ceněného tuňáka obecného. EU po zdlouhavých jednáních upustila od plánu snížit kvóty lovu jen na vědecké účely a podle agentury AP dnes oznámila, že vezme v úvahu i zájmy rybářů. Světový fond na ochranu přírody (WWF) uvádí, že atlantický tuňák obecný je na pokraji vyhubení. Mezi lety 1997 a 2007 se jeho populace ve východním Atlantiku a Středozemním moři snížila o výrazných 60 procent. Současná kvóta pro jeho lov ve Středozemí je 13.500 tun za rok.

ČSÚ: V minulých dvou týdnech zdražila mouka, zlevnily pomeranče

V uplynulých dvou týdnech v tuzemských obchodech nejvíce podražila pšeničná hladká mouka. Více lidé zaplatili také za brambory a cukr krystal. Naopak levněji mohli nakoupit pomeranče, papriky nebo kuchaná kuřata. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Pšeničnou hladkou mouku prodávali obchodníci k 15. listopadu v průměru za 10,42 koruny za kilogram, zatímco před 14 dny to bylo o 68 haléřů méně. Stouply také ceny brambor, a to o 64 haléřů na 14,17 Kč/kg. Cukr krystal podražil o 53 haléřů na průměrných 17,80 Kč/kg.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info