Souhrn událostí uplynulého dne – 22. 11. 2010

SZPI potvrdila, že při kontrole v Templářských sklepech porušila zákon

- V pátek 19. listopadu při osobní návštěvě zanechali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce Brno (SZPI) v Templářských sklepech Čejkovice rozhodnutí, kterými zrušili svůj vlastní předchozí zákaz uvádění vín z Templářských sklepů Čejkovice do oběhu i povinnost stahování vína z trhu. Poté, co v úterý 16. listopadu poskytli pracovníci SZPI médiím informace o kontrole v Templářských sklepech Čejkovice, označily Templářské sklepy vydaný zákaz a celý postup SZPI při kontrole jako nezákonný a poskytnuté informace nepravdivé. Nyní svým krokem SZPI sama tvrzení Templářských sklepů potvrzuje. Situace je o to horší, že SZPI má povinnost až do skončení kontroly zachovávat mlčenlivost (§ 12, odst. 1, písm. f/, zákona č. 552/1991 Sb., o státní kontrole).

ČSÚ: Ceny vstupů do zemědělství klesají, výkupní ceny rostou

Ceny vstupů do zemědělství ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 0,7 procenta. Nejvýrazněji, o čtvrtinu, se snížily ceny herbicidů, naopak téměř o desetinu podražila energie a maziva. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Výkupní ceny zemědělských výrobků naopak v období od července do září oproti loňsku zhruba o osm procent vzrostly. Ve srovnání se stejným období loňského roku se o 17,4 procenta zvýšily ceny pesticidů, hnojiva podražila o 8,6 procenta, o šest procent naopak zlevnila zvířata pro chov a výrobu. V důsledku slabší sklizně rostla cena zejména u rostlinné výroby. Cena obilovin vzrostla o 12 procent. Méně se letos urodilo také brambor, které zemědělci ve třetím čtvrtletí prodávali téměř o třetinu dráž než před rokem.

Polsko chce razantnější reformu SZP

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki se vyslovil pro komplexní reformu společné zemědělské politiky po roce 2013. Polský ministr zemědělství Marek Sawicki kritizoval německo- francouzský dokument o budoucnosti společné zemědělské politiky po roce 2013. Plánované změny označil za „kosmetické“ a vyslovil se pro komplexní reformu stávajících pravidel. Vyzval proto všechny aby společně využili tři roky, které zbývají do zahájení nového rozpočtového období, k vypracování radikální změny SZP. V současné době existuje v EU mnoho různých zemědělských politik, které mají společné jen jméno, prohlásil Sawicki.

Mléčné produkty s melaminem v Číně

Výrobci potravin zvyšují své zisky. Úřady v centrální části Číny znovu prokázaly v mléčných produktech chemickou látku melamin. Aromatizované mléčné nápoje byly v prodeji v různých obchodech města Siang-fan v provincii Chu-pej. Série skandálů kolem mléka kontaminovaného melaminem tak v Číně nekončí. V r. 2008 v Číně na následky požití mléka kontaminovaného melaminem zemřelo šest dětí, dalších více než 300.000 dětí onemocnělo. Průmyslová chemikálie melamin se běžně používá při výrobě plastů a hnojiv. Čínští výrobci potravin přidávali melamin do sušeného mléka kvůli zvýšení zisku a oklamání inspektorů zkoumajících obsah bílkovin. Loni bylo postaveno před soud 21 osob a dvě z nich byly odsouzeny k trestu smrti.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info