Firma z Plzně nabízí nové mlékomaty, mléko z nich lze pít bez převařování

Lidé v Plzni dostanou jako první v zemi možnost kupovat v automatech čerstvě nadojené mléko, které už nebudou muset převařovat. Novinka má být novým impulsem pro prodej čerstvého mléka v Česku. Poté, co na povinnost mléko převařovat upozornili hygienici, totiž zájem o tuto službu ochabl.

Zemědělská farma z Líní zprovozní v Plzni do dvou týdnů tři mlékomaty na čerstvé mléko, které prošlo takzvanou šetrnou pasterací. Při ní je mléko po dobu 10 až 20 vteřin zahřáto na 72 až 75°C.

"To zajišťuje naprostou hygienickou bezpečnost a zároveň zajišťuje zachování všech smyslových a kvalitativních vlastností mléka," vysvětluje František Sikyta, předseda představenstva farmy Zemědělská výroba Milknatur, která s novinkou přichází.

Jeho slova potvrdil Richard Bílý z krajské veterinární správy. "V případě, že se dodrží výrobní postupy je u pasterovaného mléka výrazně snížené riziko a není nutné ho již převařovat," řekl Bílý.

Prodej čerstvě nadojeného mléka se v Česku rozšířil v letošním roce. Až dosud ale bylo všude k mání pouze syrové, zcela neupravené mléko, a před jeho pitím varovali hygienici. Upozornili, že všechny choroboplodné zárodky je nutné zničit tepelnou úpravou (vícečtěte zde).

Zatím na třech místech v Plzni, časem i jinde

Nové mlékomaty na pasterované mléko se začátkem prosince objeví u nákupních center v Plzni na Borech, Slovanech a Košutce. časem by je firma chtěla rozšířit i na další místa mimo Plzeň.

Každý automat bude mít dvě výdejní okénka na natočení mléka a jeden výdejní automat na prázdné láhve pro lidi, kteří si zapomenou vzít vlastní.

"Umí vydat libovolné množství mléka podle sumy vhozených mincí," popisuje Sikyta. Zákazník si bude moci natočit mléko i jen tak pro chuť do sklenice.

Uvnitř každého mlékomatu jsou umístěné dva uzavřené tanky na 300 litrů zchlazeného mléka. Automaty plánuje línská farma zásobovat denně. Mléko z nich natočené bude mít trvanlivost sedm dnů. Kolik za litr načepovaného mléka lidé zaplatí, firma zatím nezveřejnila.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info