E-Ecofarming přináší do ČR odborné ekozemědělské kurzy dle evropského standardu EQF

Zájem o kvalitní potraviny a ekologické zemědělství u nás stále roste. Koncový spotřebitel však tvoří pouze jeden z mnoha článků řetězce. Nedílnou součástí smysluplné národní koncepce ekologického zemědělství je I vzdělávání. Vzdělání v oboru, které reflektuje současné standardy a vývoj oboru, sleduje trendy a je navázaný na srovnatelné standardy v jiných zemích.

Za účelem porovnání a udržení vysoké kvality vzdělávání vznikl v roce 2008 Evropský kvalifikační rámec (EQF). Jeho cílem je transparentní a otevřený systém odborné kvalifikace a odborných kompetencí napříč Evropou. Z hlediska potřeb ekologického zemědělství na tento systém pružně zareagovali tvůrci úspěšného projektu “EcoJob-AP – Vzdělávání v evropských standardech pro ekologickou zemědělskou produkci” a v rámci programu Leonardo da Vinci vyvinuli e-learningový výukový program určený těm, kteří chtějí získat odbornou kvalifikaci v ekologickém zemědělství.

Partneři z osmi zemí Evropy (Velká Británie, Bulharsko, Dánsko, Holandsko, Itálie, Slovensko, Španělsko, Řecko) zpracovali dva samostatné vzdělávací moduly, které umožní snazší komunikaci s porovnání mezi různými Evropskými zeměmi a přispívají tak ke zprůhlednění odborné kvalifikace v ekozemědělství.

V rámci projektu e-Ecofarming se tento vzdělávací program dostává také do České republiky, Rakouska a Slovinska. V České republice současnosti vzniká rekvalifikační kurz pro ekozemědělce a odborníky v ekozemědělství, který již od podzimu roku 2011 otevře první běh kurzu pro budoucí ekozemědělce a ekoporadce. Kurz staví na kvalitních materiálech vytvořených v původním evropském projektu a navíc obsahuje dodatečné informace, fakta a příklady dobré praxe tak, aby svou formou I obsahem odpovídal současným potřebám českých zájemců o obor ekologického zemědělství.

Kurz e-Ecofarming spojuje zásadní informace s doplňky usnadňujícími výuku:

Vzdělávání probíhá dálkově: Většina výuky se odehrává formou jednoduchého a funkčního e-learningu, ve kterém je odborný lektor k dispozici na telefonu, mailu, skypu, atd.

Forma respektuje potřeby farmáře: Výuka neprobíhá metodou nekonečného biflování a sezení před počítačem. Texty lze tisknout, ale také poslouchat formou mp3, výuka obsahuje informační a inspirační videa, webové odkazy a případové studie, stejně jako praktická cvičení a úkoly.

Zahrnuje širší kontext: Krom materiálů odborné přípravy nabízí kurz nástroje pro sebehodnocení obchodních a podnikatelských dovedností a dokumenty pro uznání odborné kvalifikace v rámcí evropského kvalifikačního portfolia Europass.

Kontaktní osoby projektu po ČR: Tom Václavík, www.greenmarketing.cz, Beáta Holá www.ktp-qualification.eu

Více info na www.e-ecofarming.eu

Programme: Leonardo da Vinci, transfer of innovation, Project number: CZ/09/LLP-LdV/TOI/134006

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info