Itálie: značný růst oboru biopotravin

Celkové prodeje biopotravin v italských supermarketech dosáhly 430 milionů EUR za rok končící v červnu 2010, což bylo meziročně o 9 procent více. Vyplývá to ze zprávy agentury Ismea, zveřejněné na veletrhu Sana v září.

Nejrychleji roste spotřeba bio uzenin a ovoce a zeleniny

Spotřeba biopotravin v první polovině roku 2010 ve srovnání s předešlým rokem stoupala. Kromě kategorie zpracované biopotraviny, která vzrostla o 9 procent a navázala tak na pozitivní růst v roce 2009 (+ 7 %) a 2008 (+ 5 %), se dařilo i dalším kategoriím: čerstvé a zpracované ovoce a zelenina (+ 27 % v roce 2009, +1 % v první polovině 2010), nápoje (+ 6 % v roce 2009 i 2010), vejce (+ 22 %, + 8 %), med (+ 14 %, + 14 %), čerstvé pečivo a chléb (+ 9 %, + 19 %) a uzeniny ( + 92 %, + 20 %).

Také produktové kategorie, kterým se v předešlých letech tolik nedařilo, mají letos za sebou velmi úspěšný první půlrok: mléko a sýry + 11 %, snídaňové cereálie ( + 17 %), biopotraviny pro děti (+ 31 %), oleje a tuky (+ 10 %), těstoviny a rýže ( + 8 %), zmrzlina a mražené výrobky (+ 5 %), koření (+ 22 %) a dietní výrobky (+ 15 %).

Italové ročně utratí za biopotraviny na dvě miliardy EUR

Mezi biopotraviny, které Italové nejčastěji a nejvíce kupují, patří vejce, čerstvé mléko, jogurt, džusy, sojové nápoje, med, olivový olej, těstoviny z pšenice, zavařeniny a džemy. Podle agentury ISMEA se ceny biopotravin v první polovině letošního roku snížili o 2,3 procenta oproti loňskému prvnímu půlroku. Poptávka je tedy relativně elastická. Celkové Italové za biopotraviny v roce 2008 utratili 1,970 miliardy EUR, což představuje průměrnou útratu na osobu ve výši 33 EUR.

Supermarkety prodaly za první půlrok biopotraviny za celkem 430 milionů EUR, o devět procent více než za stejné období vloni. Všechny supermarkety dnes biopotraviny nabízí, některé až 350 položek, včetně biopotravin pro děti a kojence.

Přibližně 40 procent obratu v supermarketech tvoří balené biopotraviny, čerstvé zpracované biopotraviny jako mléko tvoří 18 %, ovoce a zelenina 38 %, maso 3 % a semena a ořechy 1 %. Biopotraviny se v italských supermarketech podílejí na obratu přibližně 3 % až 4 %.

Itálie patří k předním producentům ekologických hroznů

V Itálii je přes tisíc bioprodejen

Na rozdíl od mnoha dalších evropských zemí, většinu biopotravin však Italové nakupují ve specializovaných bioprodejnách. V Itálii tak funguje na 1 150 bioprodejen, především v severní a střední části země.

Prodeje biopotravin ve specializovaných bioprodejnách dosáhly v roce 2009 asi 600 milionů EUR a v prvním letošním půlroce se meziročně zvýšily o 15 až 20 %.

Podle agentury BioBank nabízelo v roce 2009 biopotraviny přímo z farmy na 2 176 zemědělců. Biopotraviny lze v Itálii koupit také na 1 222 farmách, které poskytují turistické služby a ubytování. V Itálii funguje okolo 250 otevřených farmářských biotrhů, především v letním období. V Itálii také funguje přibližně 120 e-shopů s biopotravinami a až 1 000 bedýnkových družstev, většinou řízených skupinami spotřebitelů. Přibližně 500 restaurací v Itálii nabízí biopokrmy.

Řětězec NaturaSi provozuje v Itálii 80 biosupermarketů

Přes milion hektarů v ekologickém zemědělství

V roce 2009 fungovalo v Itálii 43 230 ekologických zemědělců, 5 223 zpracovatelů a 260 importérů. Celkově se v Itálii v systému ekologického zemědělství hospodaří na 1,1 milionu hektarů. Značná část ekologických ploch se nachází na jihu země, například na Sicílii 206 546 hektarů, v regionu Basilicata 112 289 a Puglia 140 176 hektarů. Naopak, většina výrobců a obchodníků sídlí na severu země.

Zdroj: Bio-markt.info, Claudia Fros; foto: NaturaSi, Google.pics

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info