Vláda umožnila prodej zemědělské půdy cizincům

Vláda schválila novelu devizového zákona, která umožnuje prodej zemědělské půdy cizincům. Zákaz prodeje si Česko vyjednalo jako výjimku při vstupu do Evropské unie, výjimka ale skončí v květnu příštího roku. Dosud sice cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí, desítky tisíc hektarů už ale vlastní zahraniční právnické osoby, které mají v Česku sídlo.

Podle ministerstva financí bylo nutné uvést devizový zákon do souladu s primárním právem EU, jinak by prý mohla Evropská komise proti Česku zahájit řízení, které by mohlo vyústit až v rozsudek Soudního dvora EU a případnou pokutu.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) má do konce ledna připravit změny zákonů o státní půdě a o Pozemkovém fondu. "Každý, kdo hospodaří na půdě v majetku státu, bude mít přednost při koupi této půdy. U cizinců bude časová podmínka 36 měsíců. Cílem je zabránit spekulacím," uvedl premiér Petr Nečas.

Kromě zahraničních firem se sídlem v Česku totiž mohou zemědělskou půdu nakupovat také občané unie, kteří zde nejméně tři roky žijí a hospodaří. Přes prostředníky mohou půdu získávat i ze státního Pozemkového fondu, který pozemky odstátňuje.

Při vstupu do unie si Česko vyjednalo kromě sedmileté výjimky na prodej zemědělské půdy i pětiletou výjimku na prodej nemovitostí určených k bydlení cizincům. V případě bydlení se už ovšem ustanovení devizového zákona nevyužívá, protože v tomto případě je smlouva o přistoupení k EU nadřazenou právní normou.

zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info