Zemědělský výbor zamítl plné dorovnání plateb zemědělcům

(ČTK) Sněmovní zemědělský výbor dnes zamítl návrh poslanců ČSSD Michala Haška a Ladislava Skopala navýšit částku na dorovnání přímých plateb v roce 2011 z navrhované nuly na 4,8 miliardy korun, což je maximální částka, kterou stát může zemědělcům v příštím roce na této dotaci vyplatit. Zemědělcům se záměr vlády nedat jim prvně od vstupu na dorovnání nic hrubě nelíbí. V úterý se jich zejména kvůli tomu sešly dvě tisícovky v pražské Lucerně.

Výbor naopak schválil a sněmovně k odsouhlasení navrhl přesun 150 milionů korun z výdajů na chod ministerstva ve prospěch národních dotačních programů. Zmírnil by se tím navrhovaný pokles těchto podpor. Začátkem měsíce vládou schválený návrh počítá s 520 miliony, což je více než 50procentní meziroční pokles. Po dodatečném navýšení by tak zemědělci, ale také potravináři či včelaři mohli získat celkem 677 milionů korun.

Skopal s Haškem chtěli, aby 1,5 miliardy ve prospěch zemědělců bylo převedeno z Pozemkového fondu, 1,4 miliardy z prostředků ministerstva obrany a 1,9 miliardy z kapitoly státní dluh. Proti návrhu se však postavili pravicoví poslanci, jejich komunističtí kolegové hlasovali stejně jako socialisté naopak pro návrh.

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů. Dotační rozdíly by měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit až v roce 2014.

Skopal připomněl, že až doposud stát každoročně farmářům v porovnání se zemědělci ze starých členských zemí nižší podpory vyrovnával, většinou téměř plně."Tento rozpočet je nejhorší zpráva pro zemědělství, jakou jsme dosud dostali," řekl. "To není o šetření, to je o likvidaci českého zemědělství, pane ministře," sdělil přítomnému ministru Ivanu Fuksovi. Vláda svůj návrh zdůvodňuje úspornými opatřeními v příštím roce, v jejichž důsledku musí šetřit všechny resorty.

Fuksa oponoval a poukázal na to, že navrhovaný rozpočet ministerstva zemědělství pro příští rok ve výši přesahující 51 miliard korun je více než o 11 miliard vyšší než letos. A více než 42 miliard na agropotravinářské dotace je historicky nejvyšší částka. Skopalovo tvrzení ministr proto označil za vytržené z kontextu. Navíc zopakoval, že současná nula u dorovnávacích plateb nemusí být konečným číslem a ministerstvo by mohlo alespoň část peněz najít uvnitř resortu. Vzhledem k tomu, že výplata agrárních dotací začíná v prosinci daného roku, má na to celý rok.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info