Rusko se potýká s nedostatkem brambor

„Rusko musí v této prodejní sezóně dovézt přes 4 mil. tun brambor“, odhaduje ministryně zemědělství Jelena Skrynnik. V důsledku sucha byly výnosy oproti jiným rokům znatelně nižší. Podle ministryně jsou dovozy jediným způsobem, jak pokrýt poptávku.

Sklizeň brambor 2010 byla odhadována o 30 až 40 % nižší než v předešlém roce a dosáhla pouze okolo 22 mil. t (2009: 31,1 mil. t). Přitom domácí spotřeba činí přibližně 29 mil. t, takže zemi chybí 7 mil. t brambor. Podle Alexandra Pirozhenka, vedoucího odboru vývoje konkurence MED, plánuje Rusko snížení dovozního cla na brambory. Dovozní clo činí aktuálně 5 % pro sadbové brambory a 15 % pro konzumní brambory. Špatná sklizeň by podle něho mohla vést k zrušení dovozních cel.

Kazachstán, hlavní exportér brambor do Ruska, zastává názor, že se tento rok nevyplatí vyvážet brambory. Jak oznámil Serik Bekmagambetov, prodejní ředitel společnosti Agrotec, také Kazachstán byl silně postižen suchem a vlnami veder.

Zastupující ministr zemědělství Běloruska Vasily Pavlovsky prohlašuje, že z Běloruska by oproti tomu mohlo být dovezeno větší množství brambor než v jiných letech. „Vyšší běloruská exportní kapacita by však problém nedostatku brambor mohla vyřešit jen částečně, což Rusko donutí brambory dále dovážet“, tvrdí finanční analytik Maxim Klyagin a dodává, že hlavním faktorem při rozhodování o importní zemi bude cena.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info