Zvýšení poplatků za vynětí půdy z fondu vynese navíc 1,7 mld.

Zvýšení poplatků za vyjímání zemědělské půdy z fondu přinese od roku 2011 rozpočtu státu a obcí ročně 1,7 miliardy korun navíc. U nejbonitnějších půd se poplatky za vynětí zvýší v průměru 14krát, u těch nejméně hodnotných na dvojnásobek. Vyplývá to z informací, které Hospodářské noviny (HN) získaly z ministerstev životního prostředí, zemědělství a financí.

Podle nově stanovených tabulek třeba hektarový pozemek zařazený v průměrné III. bonitní třídě, za jehož vynětí se nyní platí 61.000 korun, přijde nově na více než 300.000 korun. Nejvyšší poplatky budou od začátku roku odvádět žadatelé o půdu v okolí velkých měst a dálnic, naopak snížit se mají poplatky za půdu v regionech. Zvýšení poplatků za zemědělskou půdu bude znamenat také významný zásah do rozpočtů investorů do solární energetiky, mělo by je odradit od stavění fotovoltaických panelů v polích.

"O změnu se usilovalo roky, cílem je hlavně výrazně omezit zastavění nejkvalitnější zemědělské půdy," řekl HN místopředseda hospodářského výboru sněmovny František Sivera.

Každý den zmizí v Česku pod novou zástavbou pět hektarů půdy. Ekologové zvlášť upozorňují na nesystémovou zástavbu v okolí měst. Nové zákony mají podle záměru ministerstev hlídat půdu jako strategickou komoditu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info