Výbor zamítl plné dorovnání plateb

Návrh poslanců Michala Haška a Ladislava Skopala navýšit částku na dorovnání přímých plateb v roce 2011 z navrhované nuly na maximální částku 4,8 miliardy korun dnes sněmovní zemědělský výbor zamítl.

Výbor naopak schválil a sněmovně k odsouhlasení navrhl přesun 150 milionů korun z výdajů na chod ministerstva ve prospěch národních dotačních programů, čímž by se zmírnil navrhovaný pokles těchto podpor.

Začátkem měsíce vládou schválený návrh počítá s 520 miliony, což je více než padesátiprocentní meziroční pokles. Po dodatečném navýšení by tak zemědělci, ale také potravináři či včelaři, mohli získat celkem 677 milionů korun. Poslanci Skopal s Haškem požadovali, aby 1,5 miliardy korun bylo převedeno ve prospěch zemědělců z Pozemkového fondu, 1,4 miliardy korun z prostředků ministerstva obrany a 1,9 miliardy korun z kapitoly státní dluh. Proti návrhu se však postavili pravicoví poslanci, jejich komunističtí kolegové hlasovali stejně jako sociální demokraté naopak pro návrh.

Skopal připomněl, že až doposud stát každoročně farmářům v porovnání se zemědělci ze starých členských zemí nižší podpory vyrovnával, většinou téměř plně. Rozpočet pro rok 2011 považuje za likvidaci českého zemědělství. Vláda svůj návrh zdůvodňuje úspornými opatřeními v příštím roce, v jejichž důsledku musí šetřit všechny resorty. Fuksa zopakoval, že současná nula u dorovnávacích plateb nemusí být konečným číslem a ministerstvo by mohlo alespoň část

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info