Méně antibiotik v chovu prasat v Dánsku

Snaha o zredukování množství antibiotik používaných v chovu prasat v Dánsku podle zprávy odvětvové organizace „Landbrug & Fodevarer“ (LF) přinesla první ovoce. Díky němu ve třetím čtvrtletí letošního roku v porovnání se stejným obdobím roku předchozího poklesla spotřeba aktivních látek v antibiotických preparátech o 11,7 % na 23 681 kg. V tiskové zprávě však nebylo specifikováno, zda se za poklesem celkového množství kilogramů aktivních látek skutečně skrývá pokles spotřeby antibiotik. Nižší objem spotřebovaných aktivních látek by také mohl jít na vrub přechodu na takové typy antibiotických preparátů, které vyžadují nižší dávkování. Např. tetracyklin se dávkuje v množství cca 50 mg aktivní látky na kilogram tělesné hmotnosti, u tiamulinu je to pouze 10 mg.

Chovatelé prasat, kteří vykázali nadměrně vysokou spotřebu antibiotik dostali před nějakým časem tzv. „žlutou kartu“. Toto varování bylo spojeno s devítiměsíční lhůtou, v jejímž průběhu musejí chovatelé odstranit důvody vysoké spotřeby antibiotických preparátů. Pokud se toto opatření ukáže jako nedostatečné, budou použity k tomu určené donucovací prostředky a státní zásahy.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info