Zemědělci z Olomoucka vyrobili méně masa

Výroba masa v prvních třech čtvrtletích roku poklesla v celém Česku, na Olomoucku se farmářům výroba vepřového nevyplácí.

Farmáři z Olomouckého kraje meziročně snížili v prvních třech čtvrtletích roku produkci masa. Bez drůbežího ho zemědělské podniky z regionu vyrobily 18.677 tun, o 11 procent méně než ve stejném období loni. Produkce masa klesla v prvních třech kvartálech roku i v celé zemi. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Pokles produkce masa souvisí podle odborníků se snižující se rentabilitou chovů.

Snížení celkové výroby masa v Olomouckém kraji zapříčinil zejména pokles produkce hlavní komodity regionu, vepřového masa. Farmáři z regionu ho v období od ledna do konce září vyprodukovali 16.632 tun, meziročně o 11,4 procenta méně. V kraji se rovněž snížila produkce hovězího a telecího masa, poklesla o 7,7 procenta na 2043 tun.

Farmáři snižují počty prasat

Pokles výroby vepřového masa souvisí podle odborníků s tím, že se zemědělským podnikům výroba vepřového nevyplácí. Počty prasat snižují zejména farmáři, kteří nemají možnost kompenzovat výrobu vepřového jinou zemědělskou produkcí.

Největšími tuzemskými producenty masa byli od ledna do konce září farmáři z Vysočiny. Následovali je zemědělci ze středních Čech a Jihomoravského kraje. Farmáři z Olomouckého kraje se podíleli na celkové produkci masa v zemi 7,2 procenta.

Výroba masa v prvních třech čtvrtletích roku poklesla v celém Česku, snížila se o 4,5 procenta na zhruba 258.100 tun. Výrobu masa snížili farmáři ve většině krajů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info