Pekárna upekla v říjnu rekordní počet pečiva

Denně žatecká pekárna upeče čtvrt milionů rohlíků a dvacet tisíc chlebů. V říjnu padl čtyřicetiletý rekord.

Historicky největší množství pečiva, 1068 tun, upekla žatecká pekárna minulý měsíc. A obdobné by to mělo být i během listopadu. V současné době denně pekárna v Žatci upeče přibližně 250 tisíc rohlíků, 60 tisíc housek a až 20 tisíc chlebů.

Zatímco před pěti lety to s pekárnou v Žatci nevypadalo dobře, propouštěla a nebylo jisté, zda její provoz zůstane zachován, dnes je situace jiná. Během posledních pěti let došlo k její stabilizaci a zajištění její budoucnosti. „Se žateckou pekárnou počítáme i do budoucna, je důležitou součástí naší skupiny,“ řekl Jaroslav Pomp, manažer pro vztahy s veřejností United Bakeries. Součástí této skupiny je žatecká pekárna od roku 1997.

Moderní technologie

„Technologická část pekárny prošla v roce 2006 modernizací, od té doby stále navyšujeme množství upečeného pečiva. Další modernizace části technologie proběhla letos,“ sdělil Martin Hötzel, vedoucí žatecké pekárny.

Podle jeho slov se v žatecké pekárně pečou hlavně chleba, rohlíky a housky, v menší míře pak cereální či sýrové pečivo nebo kornspitze. Před vánocemi produkuje v menší míře vánočky a před velikonocemi mazance.

Rohlíky z Žatce zásobují severní Čechy

Její výrobky míří do téměř celých severních Čech. „Zhruba polovina našich odběratelů jsou menší obchody, druhá půlka supermarkety. Náš sortiment je sice poměrně úzký, ale jedná se o nejvíc žádané základní pečivo,“ vysvětlil M. Hötzel. V Žatci její výrobky odebírá například Tesco nebo Penny market.

Pekárna v Žatci v současné době zaměstnává 118 lidí a toto číslo by se v nejbližší době výrazně měnit nemělo. V listopadu pekárna získala mezinárodně uznávaný certifikát IFS, který garantuje bezpečnost a nezávadnost potravin. „Všechny pekárny v Česku United Bakeries by tento certifikát měly získat nejpozději do konce února 2011. Jde o prestižní záležitost, přinese nám to konkurenční výhodu,“ řekla Marie Valentová, manažerka United Bakeries pro kvalitu a bezpečnost potravin.

United Bakeries je největší pekárenskou skupinou ve střední Evropě. Vznikla spojením dvou největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. V současné době vlastní v ČR 13 pekáren, mezi nimi i tu žateckou. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je se 100 % akcií společnost European United Bakeries S.A. se sídlem v Lucembursku.

Pekárna v Žatci byla postavena v roce 1978, stojí na jižním okraji města.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info