Souhrn událostí uplynulých dní – 26. – 28. 11. 2010

Ministr Fuksa projednal s odborníky návrh koncepce hospodaření Lesů ČR

Kulatý stůl lesnických odborníků dnes prodiskutoval návrh koncepce, podle které budou Lesy ČR v budoucnosti transparentně zadávat zakázky na pěstování lesa a těžbu dřeva. Koncepce odmítá privatizaci či dlouhodobé pronájmy lesa, ale současně nepočítá s postátňováním péče o les. Vychází totiž ze stavu nastoleného transformací lesnictví v 90. letech, kdy byly privatizovány lesnické akciové společnosti s veškerým majetkem, a stát začal péči o les zadávat soukromému sektoru. „I dnešní diskuse s odborníky mi potvrdila, že jsme v koncepci našli nejvýhodnější řešení pro stát i pro udržení dobrého stavu našeho lesa,“ shrnul dvouhodinovou debatu ministr Ivan Fuksa.“ Jsem přesvědčen, že dokážeme systém hospodaření ve státních lesích nastavit dobře.

Stanovisko Zemědělského svazu ČR ke sdělení Evropské komise

„Společná zemědělská politika do roku 2020: řešení budoucích problémů v oblasti potravin, přírodních zdrojů a územního plánování“. Evropská komise zveřejnila 18. listopadu 2010 sdělení „Společná zemědělská politika do roku 2020 - řešení budoucích problémů v oblasti potravin, přírodních zdrojů a územního plánování“, ve které nastiňuje své představy o nastavení Společné zemědělské politiky EU po roce 2013 ve vazbě na strategii Evropa 2020. Zemědělský svaz vítá některé pozitivní změny v postoji Evropské komise k reformě SZP i když konstatuje, že vydané sdělení je velmi obecné na to, abychom mohli vyhodnotit konkrétní dopady na české zemědělce. Na druhou stranu musíme striktně odmítnout některé věci i z obecné polohy jako např. zavedení stropu pro přímé platby, další přechodné období pro některé země, snahu neřešit limity na národní podpory tzv. state-aid, apod.

Pekárna upekla v říjnu rekordní počet pečiva

Denně žatecká pekárna upeče čtvrt milionů rohlíků a dvacet tisíc chlebů. V říjnu padl čtyřicetiletý rekord. Historicky největší množství pečiva, 1068 tun, upekla žatecká pekárna minulý měsíc. A obdobné by to mělo být i během listopadu. V současné době denně pekárna v Žatci upeče přibližně 250 tisíc rohlíků, 60 tisíc housek a až 20 tisíc chlebů. Zatímco před pěti lety to s pekárnou v Žatci nevypadalo dobře, propouštěla a nebylo jisté, zda její provoz zůstane zachován, dnes je situace jiná. Během posledních pěti let došlo k její stabilizaci a zajištění její budoucnosti. „Se žateckou pekárnou počítáme i do budoucna, je důležitou součástí naší skupiny,“ řekl Jaroslav Pomp, manažer pro vztahy s veřejností United Bakeries. Součástí této skupiny je žatecká pekárna od roku 1997.

Zemědělci přes palubu

Zemědělský výbor PSP hodil 24. 11. 2010 zemědělce přes palubu. Vedení AK ČR vyjadřuje touto cestou hrubé znepokojení a zklamání nad postupem Zemědělského výboru PSP, který na svém včerejším jednání k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2011 pro kapitolu Ministerstva zemědělství v plné míře zamítl iniciativní návrh některých svých členů k navýšení částky na dorovnání přímých plateb z nuly na maximálně možných 4,8 mld. Kč, včetně definice zdrojů k pokrytí této částky. „Poslanci a členové ZV PSP tak vůbec nevzali v potaz výzvu zemědělců a potravinářů předloženou v Prohlášení zemědělců a zpracovatelů směrovanou členům vlády ČR, Poslanecké sněmovně a Ministerstvu zemědělství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info