Příprava resortu na nadcházející jednání o reformě SZP je v plném proudu

Spravedlivé podmínky u přímých plateb pro zemědělce se staly základním tématem čtvrtého jednání kulatého stolu k otázkám EU v zemědělství v pátek 26. listopadu. Zástupci Ministerstva zemědělství i nevládní sféry se shodují na odmítnutí přechodného období pro staré členské země, národního spolufinancování podpor v prvním pilíři SZP i omezování podpor podle velikosti podniků.

Mezi zástupci resortu i nevládní sféry panuje shoda na základních parametrech pozice ČR pro nadcházející jednání. Jde například o odmítnutí přechodného období pro staré členské země či národního spolufinancování podpor v prvním pilíři SZP nebo omezování podpor podle velikosti podniků. Podobné názory existují i u potřeby zásadně omezit národní podpory, které vedou k narušení hospodářské soutěže na trhu EU. Diskuse sloužila jako východisko pro další práci resortu.

„Nyní máme za úkol přesně vydefinovat základní pozici ČR. Jde zejména o stanovení přesných kritérií pro rozdělování přímých plateb. Zároveň hledáme partnery mezi členskými zeměmi EU, se kterými nás pojí podobné zájmy,“ říká náměstek ministra zemědělství pro společnou zemědělskou politiku Juraj Chmiel, který páteční jednání u kulatého stolu vedl.

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s vládní, nevládní a akademickou sférou usiluje včas formulovat národní pozici, jako reakci na listopadové sdělení EK. Tuto pozici chce pak uplatnit při nadcházejících formálních i neformálních vyjednáváních s cílem maximálně prosadit české zájmy. Další diskuse u kulatého stolu již nad konkrétními návrhy se uskuteční začátkem ledna příštího roku. Proběhnou také jednání u kulatého stolu k budoucnosti rozvoje venkova v rámci SZP po roce 2013.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR, www.eagri.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info