Souhrn událostí uplynulých dní – 29. 11. 2010

Česká zemědělská univerzita, jako jedna z prvních vysokých škol v ČR, získala prestižní mezinárodní akreditaci pro ověřování profesionálních počítačových znalostí a dovedností - ECDL Advanced

26.11.2010 slavnostně převzal děkan Provozně ekonomické fakulty prof. Hron, z rukou prof.  Štěpánkové - předsedkyně České společnosti pro kybernetiku a informatiku, Certifikát o akreditaci mezinárodního programu ECDL Advanced. ČZU je v současné době jediná univerzita v Čechách, která splnila náročná kritéria stanovená nadnárodní nadací ECDL Foundation a je oprávněna využívat výhody tohoto vzdělávacího konceptu a provádět příslušné testy. Program ECDL Advanced ověřuje a klasifikuje profesionální znalosti a dovednosti uživatelů kancelářských aplikací určených pro práci s textem, kalkulačními tabulkami, databázemi a prezentacemi. Úspěšní absolventi získávají certifikáty ECDL Advanced a ECDL Expert, které jsou mezinárodně uznávanými doklady jejich profesionální kvalifikace pro práci s počítačem.

Příprava resortu na nadcházející jednání o reformě SZP je v plném proudu

Spravedlivé podmínky u přímých plateb pro zemědělce se staly základním tématem čtvrtého jednání kulatého stolu k otázkám EU v zemědělství v pátek 26. listopadu. Zástupci Ministerstva zemědělství i nevládní sféry se shodují na odmítnutí přechodného období pro staré členské země, národního spolufinancování podpor v prvním pilíři SZP i omezování podpor podle velikosti podniků. Mezi zástupci resortu i nevládní sféry panuje shoda na základních parametrech pozice ČR pro nadcházející jednání. Jde například o odmítnutí přechodného období pro staré členské země či národního spolufinancování podpor v prvním pilíři SZP nebo omezování podpor podle velikosti podniků. Podobné názory existují i u potřeby zásadně omezit národní podpory, které vedou k narušení hospodářské soutěže na trhu EU.

Euro: Skupina Agrofert kupuje roudnický masokombinát Procházka

Masná divize holdingu Agrofert se rozroste o středně velkého zpracovatele masa z Roudnice nad Labem, společnost Procházka. Píše to týdeník Euro v čísle, které vyjde v pondělí. S odvoláním na informace z trhu uvádí týdeník cenu kolem 700 milionů korun. O roudnický masokombinát s denní produkcí až 150 tun masa a masných výrobků se podle Eura ucházeli tři zájemci. Vítězství Agrofertu potvrdilo týdeníků několik lidí z oboru, šéf společnosti Procházka Pavel Elias ani majitel Agrofertu Andrej Babiš se k transakci nevyjádřili. Společnost Procházka vykázala předloni obrat 1,7 miliardy korun při prodeji více než 27.000 tun masa a masných výrobků. Předloňský rok ukončila se ziskem 31 milionů korun. Pro Agrofert nejde o letošní první akvizici v masném průmyslu.

Včelařství potřebuje i zasluhuje větší pomoc

Europoslanci požadují přísnější pravidla pro označování medů*Ať se sem klidně dovážejí, ale kvalitní, říká tajemník včelařského svazu. Evropský parlament požaduje, aby Evropská unie dala více peněz na podporu včelařů. V rezoluci, kterou v minulém týdnu europoslanci schválili, upozorňují, že úmrtnost včel v Evropě se neustále zvyšuje. Zároveň poukazují na klesající počet včelařů. Zhruba 76 procent produkce potravin je přitom závislých na opylování včelami. Obtížné podmínky v oblasti marketingu, kolísání cen a vysoká úmrtnost včel, to jsou jen některé z faktorů, které ohrožují včelařství v Evropě,« řekl jeden z autorů parlamentní rezoluce europoslanec Paolo De Castro.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info