Výsledky hodnocení nezávislé komise potvrzují výhodnost modelu P pro státní lesy

Předseda komise pro vyhodnocení ekonomické výhodnosti použitých modelů (P, OM) pro správu lesů ve vlastnictví státu Martin Chytrý předal 26. listopadu ministru zemědělství výslednou zprávu za období let 2008 a 2009. Komise, která vnikla na základě Memoranda MZe a KLDS z roku 2007, zpracovala ve spolupráci s vedením LČR, analýzu evidence nákladů a výnosů tak, aby bylo možno provést požadované srovnání. K vyhodnocení byla využita pouze data z plnění aktivních smluv vzešlých ze zadávacího řízení na střednědobou zakázku pro období 2008 až 2010.

Z analýzy vyplývá, že v letech 2008 i 2009 bylo dříví na pni realizováno metodou prodeje u pařezu (lokalita P) výhodněji (v roce 2008 o 438 Kč/m3, v roce 2009 o 276 Kč/m3) než při metodě prodeje na odvozním místě (lokalita OM). Na základě tohoto vyhodnocení bylo Komisí konstatováno, že zadávání výběrových řízení s prodejem dříví na lokalitě P je pro státní podnik LČR jednoznačně výhodnější.

Kdyby tedy bylo dříví realizované modelem „OM“ realizováno modelem „P“ zvýšil by se výnos pro Lesy ČR o 592,4 miliónu korun v roce 2008 a o 613,3 mil. korun v roce 2009. Toto hodnocení navíc nebere v úvahu rozdíl ve výši správních režií Lesů ČR. Jeho započítání by dále zvýšilo výhodnost modelu „P“.

Analýza tak potvrzuje, že stejně jako v jiných oblastech ani v lesnictví není stát dobrým podnikatelem a obchodníkem. Model „OM“ při kterém lesní společnost dopraví dřevo na odběrné místo, odkud ho nadále prodávají ve vlastní režii Lesy ČR, je výhodný jen zdánlivě. Teoretické výhody vyplývající z možnosti reagovat na situaci na trhu není v praxi státní podnik schopen využít. Souběh obou modelů, tak jak byl praktikován v minulých několika letech, zbytečně zvyšuje náklady Lesů ČR.

Výsledky předmětného hodnocení včetně metodiky budou prezentovány na jednání Koordinační rady NLP II dne 7.12.2010 v Brandýse nad Labem a následně uveřejněny na webových stránkách MZe.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí Mze

Přílohy

Lesnická práce (listopad) (PDF, 976 KB)

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info