Zvyšování cen potravin ohrožuje cíle OSN v boji proti hladu

Pokud ceny potravin výrazně neklesnou, může dojít k vážnému ohrožení úsilí o snížení počtu chudých lidí, varovala zpráva FAO a Světového potravinového programu OSN (WFP).

Zpráva odhaduje, že na světě dnes trpí hladem 925 mil. lidí, což je o 98 mil. méně než 1,023 mld. lidí registrovaných v roce 2009.

Podle generálního ředitele FAO Jacquesa Dioufa bude při tak vysokém počtu lidí žijících v chudobě mimořádně těžké dosáhnout nejen hlavní cíl, ale i ostatní cíle tohoto programu.

Před deseti roky schválili světoví lídři dokument týkající se odstranění chudoby ve světě do roku 2015 a zavázali se zredukovat hlad o 50 %. Nová zpráva však prokazuje, že počet hladovějících byl od stanovení cíle snížen jen o 16 %. Současné zvýšení cen potravin vážně ohrožuje cíl snížení hladu v mezinárodním měřítku.

Podle zprávy je letošní rekordní pokles počtu hladovějících lidí ve světě výsledkem obnoveného ekonomického růstu, zejména v rozvojových zemích, a poklesu cen potravin od poloviny roku 2008.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info