Farmáři snížili výrobu vepřového masa ve většině krajů

Zemědělským podnikům se výroba nevyplácí

Počty prasat snižují zejména farmáři, kteří nemají možnost kompenzovat výrobu vepřového masa jinou zemědělskou produkcí.

Největšími tuzemskými producenty masa byli od ledna do konce září farmáři z Vysočiny. Následovali je zemědělci ze středních Čech a Jihomoravského kraje. Zemědělské podniky z Olomouckého kraje snížily výrobu masa.

Výroba masa v prvních třech čtvrtletích roku poklesla v celém Česku, snížila se o 4,5 procenta na zhruba 258.100 tun.

Farmáři z Olomouckého kraje meziročně snížili v prvních třech čtvrtletích roku produkci masa. Bez drůbežího ho zemědělské podniky z regionu vyrobily 18.677 tun, o 11 procent méně než ve stejném období loni. Produkce masa klesla v prvních třech kvartálech roku i v celé zemi. Pokles produkce masa souvisí se snižující se rentabilitou chovů.

Snížení celkové výroby masa v Olomouckém kraji zapříčinil zejména pokles vepřového masa, produkce hlavní komodity regionu. Farmáři v období od ledna do konce září vyprodukovali 16.632 tun vepřového masa, meziročně o 11,4 procenta méně. V kraji se také snížila produkce hovězího a telecího masa, poklesla o 7,7 procenta na 2043 tun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info