Unesení členského shromáždění Svazu marginálních oblastí ze dne 2. 12. 2010

Shromáždění SMO požaduje plné dorovnání přímých plateb českým zemědělcům tak, jak bylo vyjednáno při vstupu do Evropské unie. S ohledem na zhoršující se ekonomickou situaci v zemědělském sektoru a posilující ochranu zemědělců v okolních státech z národních rozpočtů je tento požadavek nutnou podmínkou pro plnění všech úkolů kladených na zemědělce v rámci národní a evropské legislativy.

Shromáždění SMO požaduje po MZe ČR jasnou deklaraci a zajištění konkurenceschopných podmínek pro všechny výrobní oblasti, včetně horských a podhorských oblastí. Nelze na jedné straně stupňovat legislativní požadavky kladené na zemědělce a na druhé straně za veřejné služby neplatit adekvátní náhradu. V souvislosti se změnami devizového zákona se obáváme o další konkurenceschopnost českého zemědělství, protože se postupně ocitáme na hřišti, kde neplatí stejná práva a stejné povinnosti pro všechny zúčastněné. Proto požadujeme odstranění předkupních práv u pozemků, které zemědělci koupili od státu a zaplatili, aby je mohli využít pro zlepšení přístupu k úvěrům pro svůj rozvoj.

Shromáždění SMO deklaruje a přijímá svoji zodpovědnost za vysokou přírodní hodnotu a všeobecnou atraktivitu horských a podhorských oblastí. Požadujeme po vládě České republiky, aby v rámci Evropské unie vyjednala podmínky, které budou v horských a podhorských oblastech umožňovat produkci vysoce kvalitních potravin při splnění všech environmentálních omezení v národních parcích a chráněných krajinných oblastech. Vysoký výskyt zvláště chráněných území v naší zemi považujeme za příležitost pro produkci potravin s nejvyšší přírodní hodnotou a jakostí, a to i za cenu celkově nižší produkce. Nemůžeme závodit ve výnosech, ale v kvalitě potravin, kvalitě životního prostředí a výsledné úrovni života v těchto oblastech. Evropa se utápí v nadprodukci bezejmenných potravin, proto se musíme orientovat na kvalitu, nikoli na kvantitu.

Požadujeme zajistit odpovídající podmínky pro rozšiřování chovu skotu, ovcí a koz na loukách a pastvinách a bránit tak zvyšování erozního tlaku souvisejícího s příliš vysokým zorněním především v LFA oblastech. Ověřili jsme si, že chov skotu, ovcí a koz na trvalých travních porostech je nejúčinnější a nejlevnější metodou, jak omezovat vlivy klimatických změn a zároveň i cestou, jak nejefektivnějším způsobem zajistit trvale udržitelnou produkčnost zemědělských horských a podhorských oblastí na co největší ploše.

Vyzýváme vládu, aby nedopustila stav, kdy se bude zemědělcům v ČR nadále ekonomicky vyplácet hospodaření v rozporu s klimatickými a přírodními podmínkami jenom proto, že ten, kdo přírodní zdroje chrání, za to není adekvátně odměněn a ten, kdo přírodní zdroje poškozuje, za to není adekvátně zpoplatněn. Apelujeme na podporu produkce s jasně deklarovanou kvalitou a původem, aby se v očích veřejnosti zviditelňovala regionální produkce před uniformní nespecifikovatelnou kvantitou. Ztotožnění českých spotřebitelů s kvalitními českými produkty považujeme za jednu z nejlevnějších cest, jak zajistit prosperitu českým potravinám i v budoucnu.

Přestože jsou horské a podhorské oblasti svými specifickými půdními a klimatickými charakteristikami a špatnou dostupností méně konkurenceschopné oproti nejúrodnějším zemědělským oblastem, mohou na druhou stranu nabídnout mnohem více veřejných statků počínaje neopakovatelnou členitostí a turistickou atraktivitou pro obyvatele z nížinných městských oblastí a konče nezaměnitelnými specialitami z místní zemědělské produkce.

V Chrudimi, dne 2.12.2010

SMO

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info