Brazílie největším exportérem drůbežího masa

Výroba drůbežího masa ve všech významných exportních zemích opět vykazuje růstový kurs. Podle aktuálních odhadů FAO by měla produkce v letošním roce dosáhnout 95,7 mil. t, což je o 2,2 % více než v roce 2009.

V USA, největší producentské zemi drůbežího masa byl zaznamenán vzestup produkce o přibližně 2 procenta na 19,3 mil. t. Také v Brazílii po utlumení v předchozím roce výkrmci výrazně zvýšili svoje úsilí; produkce drůbežího masa by měla stoupnout o 3,6 % na 10,7 mil. t.

Drůbežářství profituje z vysokých cen hovězího a vepřového masa

Drůbežářství v EU aktuálně profituje z relativně vysokých spotřebitelských cen hovězího a vepřového masa a měla by se podle FAO v letošním roce zvýšit o 1,6 % na 12,1 mil. t. V případě Ruska experti z Říma predikují 11% nárůst objemu produkce drůbežího masa na 2,6 mil. t a to ještě extrémní sucho v letním období zabránilo výraznějšímu nárůstu produkce drůbežího masa. Výkrm drůbeže v Číně by měl vzrůst o 3,7 % na 16,3 mil. t.

FAO počítá s rostoucí produkcí drůbežího masa

V globálním měřítku FAO počítá s nárůstem produkce drůbežího masa i v příštím roce, pokud ovšem nebudou dále stoupat náklady na krmení. Jako příznivé hodnotí odborníci z Říma vyhlídky mezinárodní obchodu i když bude Rusko i nadále omezovat svoje nákupy. V letošním roce by měl světový obchod s drůbežím masem podle odhadů FAO stoupnout o 1,5 % na 11,3 mil. t. Protože díky obchodnímu konfliktu Spojených států s Ruskem a Čínou značně utrpěl americký export, vystřídá na prvním místě světových vývozců Brazílie USA. Zatímco vývozy USA by měly v letošním roce poklesnout o 5 % na 3,7 mil. t, brazilské exportní dodávky by měly pravděpodobně stoupnout o čtyři procenta na čtyři miliony tun (AgE).

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info