Souhrn událostí uplynulých dní –3.12. – 5.12.2010

Drobil definitivně pohřbil Bursíkovy plány na vratné PET lahve

Lobby výrobců nápojů a obchodníků dosáhla svého. Roky příprav na zálohování umělohmotných nápojových obalů končí definitivně v koši. Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) nehodlá nijak dál pokračovat v plánech, které začal na ministerstvu Martin Bursík (SZ). "Zálohování je strašná hloupost, ničemu se tím nepomůže," uvedl Drobil v rozhovoru pro MF DNES. V praxi to znamená, že lidem nehrozí, že by museli schovávat například prázdné PET lahve či plechovky a pak je nosit zpět do obchodů. Také však výrazně klesá šance na to, že by se razantněji zvýšil objem vytříděného odpadu.

AK: Návrh Bruselu o zemědělské politice je pro ČR dvojznačný

Listopadový návrh Evropské komise o podobě společné zemědělské politiky EU po roce 2013 je pro Česko dvojznačný, obsahuje výhodné i nevýhodné prvky. Zda pro ČR bude nakonec výhodný, bude záležet na výsledku nadcházejících tvrdých jednání s ostatními členskými státy a s bruselskými institucemi. ČTK to při příležitosti mezinárodní konference zástupců nevládních zemědělských organizací nových členských států EU v Brně řekl viceprezident Agrární komory ČR Bohumil Belada.

Ekozakázka stojí a vláda je stále tajemnější

Už od pondělí se členové vlády seznamují s aktuálním stavem největší a nejproblematičtější tuzemské veřejné zakázky - tendru na odstraňování starých ekologických škod. Své detailní analýzy soutěže předali svým kolegům ministři financí a životního prostředí. Včera k nim přibyla ještě zpráva České inspekce životního prostředí. Po prostudování dokumentace má vláda rozhodnout, jak v soutěži postupovat dál.

Lesy ČR - Rekordní HV za 10 měsíců: 2,645 miliardy korun

Letošní hospodaření Lesů ČR je nejlepší za celou historii podniku. Lesy ČR očekávají historicky nejvyšší HV i za období celého roku 2010. Jasně to dokládá vzestupný trend hospodaření od začátku roku - HV za období 10 měsíců letošního roku je 2,645 miliardy korun. „Mimořádně dobrý výsledek hospodaření je dán zejména realizací úsporných a optimalizačních opatření v rámci dvouletého restrukturalizačního programu, přijatého vedením podniku na jaře 2009, a to při dodržování všech zásad správné péče o trvalou hodnotu lesa a všech jeho funkcí. K dosaženému výsledku přispívá i optimalizace struktury a objemu těženého dříví a zlepšení jeho průměrné prodejní ceny,“ uvádí generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info