Opět jedna závadná šarže kuřecích prsou
06.12.2010 | SVS ČR
Státní veterinární správa ČR informovala již v listopadu (26. 11.) o stažení zhruba 10 tun výrobků z kuřecího masa od polského výrobce. Nyní se u stejného polského výrobce prokázala v zásilce mražených kuřecích prsou šťavnatých Salmonela enteritidis.
Tentokrát jde o zásilku 5 184 kg, která byla určena do místa určení ve Středočeském kraji, tudíž pozastavení, stažení, vrácení, popřípadě likvidaci řeší Krajská veterinární správa pero Středočeský kraj. Celá zásilka byla pozastavena a bude vrácena zpět dodavateli.
(Šlo o mražená kuřecí prsa šťavnatá, vakuově balená po 0,8 kg, datum minimální trvanlivosti: 12. 04. 2012, Šarže:12102010, datum výroby:12. 10. 2010 od výrobce: P.P.H. CEES-POL Sp. z o.o.; Ul. Pólwiejska 29; 57-300 Klodzko, Polsko; Schvalovací číslo: PL 02080302 WE)
Z dotyčné zásilky byly odebrány úřední vzorky a ve 4 případech z 5 byla zjištěna Salmonela enteritidis, a to je v rozporu s nařízením Komise (ES) č. 2073/2005, Kapitola I, bod 1.5., které stanoví kritéria bezpečnosti potravin.
O závadné zásilce jsme byli včas informováni Systémem rychlého varování (RASFF), lze tedy opět prokázat účinnost tohoto systému, na jehož základě lze zabránit, aby závadné zboží doputovalo až na stůl zákazníků. Celá zásilka byla zajištěna v místě určení, pozastavena, a bude vrácena.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další články v kategorii
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- Chladné počasí zastavilo rojení kůrovce, hrozba kalamity je zatím malá (23.04.2024)
- V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Drůbeží peří lze metodou českých vědců zpracovat na hnojivo pro rostliny (23.04.2024)