Souhrn událostí uplynulých dní –7.12.2010

Zemědělci blokovat dálnici do Prahy nebudou

Zemědělští odboráři upustili od plánované blokády některého z dálničních tahů do Prahy. Právu to v úterý potvrdil předseda odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek. Odborářům se totiž podařilo uzavřít smlouvu se zaměstnavatelskými svazy v rámci kolektivního vyjednávání. „Celkové zvýšení mezd pro příští rok má činit 2,7 procenta, z toho v dělnických povoláních se mzdy zvednou o tři procenta,“ řekl Právu Dufek. Zemědělci původně chtěli svou technikou blokovat vjezd do hlavního města na jedné z dálnic. Neuvedli ovšem, které dálnice se měla blokáda týkat. dorovnal přímé platby.

Případné zrušení tendru Lesů ČR prý ohrozí budoucnost firmy LESS

Lesnicko-dřevařská skupina LESS, která je největším podnikem svého druhu v Česku, se obává, že antimonopolní úřad zruší tendr státního podniku Lesy ČR (LČR) na lesnické práce v příštím roce. Šance na zrušení tendru je zhruba padesátiprocentní, uvedl dnes šéf firmy Jan Mičánek. Budoucnost skupiny LESS, pro kterou je stát významným obchodním partnerem, je tak podle Mičánka nejistá. Podle LČR není pro rušení tendru důvod. Podle předběžných výsledků tendru na příští rok firma předložila nejlepší nabídku na 16 z celkem 108 územních jednotek a skončila ve výběrovém řízení třetí. Stejně jako v minulosti se i proti tendru na příští rok ohradilo několik subjektů.

Podíl nekvalitního burčáku vzrostl

Menší úroda hroznů i jejich nižší kvalita zřejmě způsobila, že část výrobců burčáku si více než loni pomáhala při výrobě a prodeji nedovolenými způsoby. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos od srpna do konce listopadu odebrali padesát vzorků, z poloviny dosud vyhodnocených jich nevyhovělo deset. „Větší množství zachycených nevyhovujících vzorků může být způsobeno nejen letošní špatnou úrodou, ale také tím, že potravinářská inspekce své kontroly v tomto roce zacílila mnohem důrazněji na kontrolu geografického původu. Taktéž to bylo vylepšením laboratorních postupů,“ řekla deníku E15 mluvčí inspekce Romana Kadaňková.

MZe ustavilo týmy, které mají řešit propad živočišné výroby

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce zvrátit dlouhodobý propad živočišné výroby v ČR. Ministr Ivan Fuksa (ODS) proto koncem listopadu ustavil čtyři pracovní skupiny. Ty by během prvního čtvrtletí příštího roku měly předložit konkrétní návrhy řešení nejpalčivějších problémů chovu prasat, přežvýkavců, drůbeže a koní. Poprvé by se experti měli sejít do poloviny prosince. ČTK to sdělila mluvčí MZe Tereza Dvořáčková. Živočišná produkce v ČR se v posledních letech neustále snižuje, zatímco rostlinná stagnuje. Soběstačnost státu u většiny živočišných komodit tak klesá. Agrární komora předpokládá, že více než polovina z letošní tuzemské spotřeby masa bude pocházet z dovozu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info