Souhrn událostí uplynulého dne – 8.12. 2010

Vláda schválila rozpočet pozemkového fondu na příští rok

Vláda na svém večerním zasedání schválila rozpočet Pozemkového fondu na příští rok. Návrh předpokládá celkové příjmy 1,66 miliardy korun a výdaje 1,63 miliardy Kč. Na tiskové konferenci po schůzi kabinetu to řekl premiér Petr Nečas. PF mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky. Fond aktuálně prochází transformací a organizačními změnami. V současné podobě má fungovat do konce roku 2012. Podle původního záměru se poté měl přeměnit na samostatnou organizační složku státu, spadající s největší pravděpodobností pod ministerstvo zemědělství. Smlouva, kterou mezi sebou po letošních parlamentních volbách uzavřely strany současné vládní koalice, a následné programové prohlášení vlády však s transformací PF na organizační složku státu již nepočítá.

Zemědělský výbor chce zvýšit národní dotace hlavně chovatelům

Sněmovní zemědělský výbor dnes sněmovně doporučil, jak rozdělit 150 milionů korun, o něž chce navýšit národní dotační programy pro příští rok. Nejvíce z této částky, 70 milionů korun, by měli získat chovatelé hospodářských zvířat na zlepšení genetické výbavy svých chovů. Navýšení se týká zejména chovatelů prasat. ČTK to dnes řekl místopředseda výboru Jiří Papež (ODS). Po dodatečném navýšení mají zemědělci, potravináři či včelaři získat celkem 677 milionů korun. Přesto národní dotace výrazně klesnou z letošních 1,1 miliardy korun. Vláda začátkem listopadu souhlasila s výraznějším snížením národních dotací pro příští rok, měly klesnout na 527 milionů korun. Zemědělský výbor však koncem uplynulého měsíce navrhl bez bližší specifikace jejich navýšení o 150 milionů korun.

Vláda na návrh ministra Fuksy vyměnila šéfa SZIF

Vláda na návrh ministra zemědělství Ivana Fuksy odvolala ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Tomáše Révésze. Do výsledku regulérního výběrového řízení bude fond řídit ekonomický náměstek ministra zemědělství Oldřich Černoch. Důvodem odvolání ředitele Révésze bylo prosazování netransparentní a nevýhodné výměny informačního systému SZIF. „Opakovaně jsem ředitele SZIF vyzýval, aby nepokračoval v projektu, který by způsobil ekonomické škody a ohrozil vyplácení dotací zemědělcům. Neuposlechl, a proto jsem vládě navrhl jeho odvolání,“ komentoval situaci ministr Ivan Fuksa. Smlouva, kterou chtěl ředitel SZIF podepsat, by znamenala nejméně roční souběžný provoz dvou informačních systémů, což by stát stálo řádově stovky milionů korun.

Francouzská produkce mléka rychle roste

Loňský propad produkce mléka se v letošním roce podařilo překonat, pětiletý průměr byl překročen o 2,5 %. Mléčná produkce ve Francii se po krizovém roce 2009 výrazně zotavuje. Dodávky mléka v září v porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy byla produkce na velmi nízké úrovni, vzrostly o 12 procent. Pětiletý průměr byl překročen o 2,5 procenta, jak uvedla statistická služba ministerstva zemědělství (Agreste). Expanzní tendence se udržela i v říjnu. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku produkce mléka v tomto měsíci stoupla o 8 procent.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info