Německo musí vrátit Chebu do správy les v Bavorsku

Německo musí vrátit městu Cheb do správy les, který leží v Bavorsku, rozhodl soud v Řezně. Les zvaný Egerwald je přitom poutním místem sudetských Němců vyhnaných po druhé světové válce z Chebu. Ti také naléhali, aby si les Německo ponechalo jako připomínku odsunu, napsaly dnes Lidové noviny (LN).

Spor se vedl o 650 hektarů lesa v bavorském okrese Tirschenreuth. Město Cheb les zakoupilo už v roce 1927. Po komunistickém převratu v roce 1948 se ale město kvůli železné oponě o svůj majetek nemohlo starat. Západní Německo schválilo v roce 1965 zvláštní zákon, kterým na podobné pozemky uvalilo nucenou správu.

Z lesa se stalo kultovní místo bývalých německých obyvatel Chebu. Uprostřed lesa dokonce funguje restaurace s chebskými prapory na zdi a se stylizovaným muzeem.

Sudetští Němci podle LN také žádali, aby si stát les ponechal jako formu odplaty za to, že Češi jim po válce zabavili majetek. Soud v Řezně ale v pátek potvrdil nároky města. "Soudce výslovně uvedl, že Cheb nemůže být zodpovědný za zabrání majetku vysídlenců prostřednictvím Benešových dekretů," napsal bavorský deník Süddeutsche Zeitung.

"Zprávu jsme přijali s povděkem. Doufáme, že téměř dvacetileté úsilí města nyní úspěšně končí," reagoval na rozhodnutí soudu starosta Chebu Pavel Vanoušek. "Jsme si ovšem vědomi, že rozsudek ještě nenabyl právní moci a je možné, že protistrana v této věci, Spolková republika Německo, může podat odvolání. Navíc je zatím znám pouze rozsudek, jeho zdůvodnění dosud město nemá k dispozici."

Příští týden se představitelé města Chebu setkají se zástupcem právní kanceláře, která Cheb zastupuje, aby si ujasnili možné varianty dalšího postupu.

Rozhodnutí soudu představitele sudetských Němců rozhořčilo. "Je to morální rána pod pás," prohlásil předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Pany. Bývalí chebští Němci také poukazovali na to, že město vlastně koupilo les z jejich peněz, které před válkou odvedli na daních.

Právníci oslovení LN považují rozhodnutí soudu v Řezně za precedens pro nároky jiných českých radnic. Pozemky v Rakousku a v Německu před druhou světovou válkou vlastnila i řada dalších měst ležících na území bývalých Sudet, připomíná deník.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info