Kutnohorští vinaři sklidili první ledové víno

Vůbec první ledové víno v novodobých dějinách Kutné Hory sklidili místní vinaři. Jedná se o odrůdu Svatovavřinecké z kutnohorské vinice U Všech svatých. Milovníci vína si na něm pochutnají na přelomu dubna a května příštího roku.

A v čem tkví jedinečnost tohoto způsobu výroby vína? Podle Lukáše Rudolfského ze společnosti Vinné sklepy Kutná Hora je nezbytné, aby hrozny byly sklízeny i lisovány zmrzlé.

„Ledovým vínem se v podstatě může nazývat pouze to víno, které je sbíráno za teploty maximálně mínus sedm stupňů. I lisování musí probíhat ve zmrzlém stavu. Kvašení je stejné jako u každého jiného vína, jen trvá kvůli vysoké cukernatosti déle, zhruba dva až tři měsíce,“ uvedl vinař Lukáš Rudolfský.

Mrazy musí přijít co nejdříve

Právě vysoké teploty byly příčinou toho, že se v minulých letech nedařilo ledové víno vyprodukovat. „Na vinii nebyl potřebný mráz. Respektive byl, ale až někdy v půlce ledna, což je poměrně pozdě a hrozny už nevykazují stoprocentní zdravotní stav,“ vysvětlil Lukáš Rudolfský.

Chuťově se podle jeho slov jedná o víno, které vyniká vysokou extraktivností, ovocností až medovostí a především vysokým zbytkovým cukrem.

„Pravidlo je až dvě stě dvacet gramů zbytkového cukru na litr vína, což představuje asi dvacet procent přírodního cukru na jeden litr vína,“ upřesnil Rudolfský.

Cukernatosti odpovídá i cena. Láhev přijde asi na pět set korun. „Cena je především důsledkem toho, že výlisnost je poměrně malá, sklidili jsme dvě stě padesát kilogramů hroznů a vylisovali jsme z toho třicet litrů vína,“ dodal kutnohorský vinař.

Vinné sklepy tak v podstatě uzavřely letošní sezonu. Sklizeň vynikala výbornou vyzrálostí hroznů a bohatou cukernatostí. Na druhou stranu se co do kvantity jednalo, a to v celém Česku snad o nejhorší sezonu za posledních třicet let.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info