Kritika záměru zkrátit agrární rozpočet EU

Svazy Copa a Cogeca kritizují návrh rozpočtu EU v oblasti zemědělství na příští rok.

Zemědělské a družstevní svazy Copa a Cogeca varují před navrhovaným tříprocentním snížením agrárního rozpočtu na rok 2011.

Generální sekretář svazu Copa Pekka Pesonen uvedl: "Příjmy zemědělců v EU poklesly v loňském roce o téměř 12 % a dospěly tak ke kritické hranici méně než 50 % průměrného výdělku v ostatních odvětvích.

To je „naprosto neakceptovatelné“ s ohledem na četné výzvy, kterým zemědělství musí čelit a které ještě dále stupňují tlak na živobytí zemědělců v EU jako jsou liberalizace obchodu, klimatické změny, extrémní cenová volatilita a stoupající poptávka po potravinách. Zejména protože v návrhu rozpočtu EU na rok 2011 ještě existuje značný volný prostor v objemu 1,679 mld. € ve finančním výhledu pevně stanoveného finančního stropu. K uspokojení rostoucí poptávky je nutná silná SZP a dostatečný rozpočet.

„Copa a Cogeca“ apelují na vyjednavače Evropské komise, Evropského parlamentu a Rady, aby na příštím setkání návrh rozpočtu přepracovali. Copa a Cogeca požadují stejné navýšení agrární rozpočtu oproti roku 2010 ve stejné míře v jaké došlo k navýšení celkového rozpočtu EU. To je životně důležité pro budoucnost prosperujícího zemědělství v EU, které zaměstnává 28 milionů lidí, což přispívá k hospodářské životaschopnosti a přitažlivosti venkovského prostoru.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info