Bezpečnost potravin: kapr
10.12.2010 | APIC-AK
O kaprech v předvánoční nabídce i o kapru dlouhodobě uváděném na český trh lze říci, že samozřejmě i tato tradiční vánoční potravina musí splňovat podmínky bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti, což zabezpečují veterinární dozorové orgány.
Bezpečnosti kapra jako potraviny se rovněž věnuje Ministerstvo zemědělství (MZe) ve Zprávě o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2009, na které spolupracovalo s dozorovými orgány.
Podle tohoto monitoringu cizorodých látek (MCL) byly vzorky kaprů a pstruhů odebírány z chovných zařízeni, přičemž u kaprů nebyla zjištěna rezidua nepovolených léčivých přípravků a veterinárních léčiv, s výjimkou jednoho případu zjištění rezidui leuko-malachitové zeleně (metabolické formy nepovolené látky malachitové zeleně). Obsah chlorovaných pesticidů a perzistentních organochlorových polutantů (PCB) byl ve velmi nízké koncentraci a bezpečně vyhovoval hygienickým limitům.
Ve vzorcích svaloviny kaprů nebyly zjištěny nevyhovující koncentrace dioxinů a DL-PCB vyjádřených v jednotkách toxických ekvivalentů (po přepočtu faktory toxické ekvivalence WHO-TEF Světové zdravotnické organizace WHO). Výsledky všech vzorků byly v intervalu do 50 % limitů. Mykotoxiny nebyly prokázány v měřitelném množství. Přítomnost izotopů radioaktivního cesia nebyla ve svalovině prakticky změřena s výjimkou velmi nízké aktivity cesia (137Cs).
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)