Souhrn událostí uplynulých dní –9.12.2010

Stanovisko MŽP ke složení komise výběrového řízení na ředitele Správy NP a CHKO Šumava

Komise výběrového řízení na nového ředitele Správy NP a CHKO Šumava byla zvolena tak, aby složení jejích členů zajistilo co nejširší spektrum názorů a přístupů k problematice a aby se jí podařilo vybrat toho nejvhodnějšího uchazeče. Zastoupení členů nevládních ekologických organizací není dogma. Komise v podobném složení zasedala už v roce 2008, kdy MŽP řídil Martin Bursík. Tehdy posuzovala uchazeče o post ředitele Správy NP České Švýcarsko.

Čeští drůbežáři chtějí změnu legislativy ohledně chlazení masa

Českým drůbežářům se nelíbí evropská legislativa upravující zpracování drůbeže. Chtějí, aby se drůbeží maso prodávané v obchodech coby chlazené mohlo při zpracování do budoucna chladit pouze vzduchem. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo Sdružení drůbežářských podniků. Někteří, zejména polští zpracovatelé drůbeže totiž, na rozdíl od českých výrobců, kuřata chladí postaru vodou. Tato technologie je levnější, což znevýhodňuje tuzemské výrobce.

EK: Producenti mléka se budou moci sdružovat kvůli lepším cenám

Producenti mléka se budou moci v Evropské unii sdružovat do velkých organizací, které dojednají smlouvy se zpracovateli. Navrhla to dnes Evropská komise. Organizace producentů bude moci postihnout až 33 procent produkce jednotlivého členského státu a nebo 3,5 procenta produkce v celé unii. Měla by se tak zlepšit pozice zemědělců při vyjednávání se zpracovateli a mohli by dosáhnout lepších výkupních cen. "Tyto návrhy vyjadřují náš záměr poučit se z loňské krize na trhu s mlékem," řekl dnes novinářům eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos.

Kritika záměru zkrátit agrární rozpočet EU

Svazy Copa a Cogeca kritizují návrh rozpočtu EU v oblasti zemědělství na příští rok. Zemědělské a družstevní svazy Copa a Cogeca varují před navrhovaným tříprocentním snížením agrárního rozpočtu na rok 2011. Generální sekretář svazu Copa Pekka Pesonen uvedl: "Příjmy zemědělců v EU poklesly v loňském roce o téměř 12 % a dospěly tak ke kritické hranici méně než 50 % průměrného výdělku v ostatních odvětvích.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info