Sněmovna schválila novelu o dalším chovu starokladrubského koně

Sněmovna dnes schválila beze změn novelu plemenářského zákona, která kromě jiného umožní zachovat plemeno starokladrubského koně. Podle dosavadního zákona mohl plemennou knihu chovu vést pouze státní podnik Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Vláda ale letos v květnu schválila jeho přeměnu na státní příspěvkovou organizaci, aby hřebčín mohl čerpat dotace z EU. Zákon, který nyní posoudí Senát, proto nyní umožní vedení plemenné knihy nástupnickému subjektu.

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od jeho založení uplynulo 430 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.

Schválená novela se týká například i chovu drůbeže. Vypouští ze zákona slovo hejno, protože evropská směrnice tento pojem v případě chovu kuřat vnímá odlišně. Místo toho zavádí přesné číslo počtu zvířat, od něhož se pak budou na chovatele vztahovat stanovené povinnosti. Ze zákona se také vypouští pojem "neplemenné ryby", který podle předkladatelů již není aktuální. Novela zavádí nový termín "živočichové pocházející z akvakultury".

Novela také zavádí výjimku pro volně žijící zubry. "Vzhledem k tomu, že se v dohledné době plánuje v některých vhodných oblastech na území České republiky vypustit v souladu s právními předpisy zubra jako volně žijícího živočicha, nelze na takto vypuštěné jedince aplikovat právní úpravu provedenou plemenářským zákonem," vysvětlovalo ministerstvo zemědělství.

Poslanci dnes také schválili vládní novelu zákona o krmivech, která slaďuje vnitrostátní právní úpravu v této oblasti s evropskými normami. Nově také upravuje některé pojmy. Sněmovna v novele pouze změnila datum její účinnosti, z 1. ledna příštího roku ji posunula na prvního den měsíce následujícího po vyhlášení normy ve Sbírce zákonů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info