Lesy ČR zachránily mokřady u bývalé vodní nádrže Velký Černý na Chrudimsku

V místě bývalé vodní nádrže Velký Černý na říčce Valčice, která protéká v blízkosti obce Studnice, v okrese Chrudim, v Pardubickém kraji, vybudovaly Lesy ČR nákladem téměř čtyř milionů korun soustavu celkem třinácti stabilizačních příčných srubových prahů a dvou kamenných skluzů. Díky tomu se podařilo zachovat původní cenná společenstva mokřadní lokality, kterou ohrožovalo trvalé snižování stavu podzemních vod.

„Jsme rádi, že realizovaná opatření situaci v místě skutečně výrazně zlepšila. Stará síť otevřených odvodňovacích příkopů umístěných v nádrži totiž podlehla erozi a následné zahlubování toku vedlo ke snížení hladiny podzemní vody. Původní mokřady tak ztrácely svoji schopnost zadržovat vodu.“ uvádí výrobně technický ředitel Lesů ČR Vladimír Krchov.

„Stabilizační prahy zabraňují zahlubování koryta a následné erozi půdy. Kamenné skluzy zase zvýší hladinu podzemní vody v okolí stávající vodní nádrže“ upřesňuje Tomáš Sajdl, vedoucí Správy toků Lesů ČR, oblasti povodí Labe.

Spolu s úpravou koryta toku Lesy ČR upravily ještě dva další mokřady s trvalou plochou vodní hladiny 240 a 130 m˛.

Bývalá vodní nádrž Velký Černý, se nachází na okraji první zóny CHKO Žďárské Vrchy, zhruba 5 kilometrů jižně od města Hlinska. Nádrž o velikosti přibližně 20 hektarů se rozprostírá na vodním toku Valčice, který vtéká do vodárenské nádrže Hamry.

Kontakty:

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tel.: +420 724 813 301, E-mail: Boublik@lesycr.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info