Zvěř v honitbách mají před parazity ochránit medikamenty

Plošnou protiparazitární akci u spárkaté zvěře, kterou o prvním únorovém víkendu příštího roku provedou myslivci na Slovácku, finančně podpoří Zlínský kraj. Potvrdila to tisková mluvčí krajského úřadu Helena Mráčková.

„Pro každý okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ) v kraji, tedy i pro OMS Uherské Hradiště, bude uvolněno shodně sto tisíc korun. Jednotlivé okresní myslivecké spolky je rozdělí na účelově vázaný příspěvek pro jednotlivé honitby, a to podle stavů spárkaté zvěře,“ uvedla Mráčková.

„Krajský úřad ve Zlíně nám už několik let poskytuje stotisícovou dotaci na léčbu parazitóz u spárkaté zvěře,“ potvrdila jednatelka OMS Uherské Hradiště Marie Gejdošová. Na základě smlouvy o poskytnutí dotace bude za poskytnuté finanční prostředky nakoupena hotová krmná směs, která se skládá z jednoho kilogramu léčebného přípravku Cermix a devíti kilogramů granulí nebo jiného vhodného krmiva. Myslivci budou muset ve svých honitbách obejít všechny krmelce, do nichž ve stanoveném termínu nasypou určitou dávku krmné směsi se širokospektrálním léčivem. To by mělo ochránit veškerou spárkatou zvěř, která léčebný přípravek pozře, před vnějšími i vnitřními parazity.

„Jsou to kupříkladu vši, klíšťata, blechy, lojnice, škrkavky, zákožky svrabové, hlístice, tasemnice, motolice, nebo nosohltanová a podkožní střečkovitost,“ vyjmenoval některé parazity předseda OMS ČMMJ Uherské Hradiště Karel Blahušek. Antiparazitární přípravky se podle jeho slov podávají v honitbách okresu, v nichž žije jelení, srnčí, daňčí, mufloní a černá zvěř, víc než dvě desetiletí.

„Zvěřina z kusů, které pozřely medikované krmivo, je po určitou dobu pro člověka zdravotně závadná. V době předkládání medikovaného krmiva však s výjimkou mladých kusů prasete divokého, selat a lončáků, není dovoleno ve volných honitbách zvěř střílet,“ zdůraznila tisková mluvčí krajského úřadu. Myslivci ještě budou podle jejího vyjádření o této skutečnosti informováni kvůli odlovu černé zvěře. „Problémem mohou být pouze upytlačené kusy spárkaté zvěře, které nezodpovědní lidé mohou sami konzumovat, nebo je i nezákonným způsobem ,propašovat´ do některých restaurací. V rámci předcházení takové situaci spolupracují myslivci se státní správou myslivosti a státní veterinární správou,“ potvrdila Mráčková.

„Po uplynutí ochranné lhůty je léčivá látka z těla spárkaté zvěře vyloučena a zvěřina má zachovány všechny svoje dietetické vlastnosti. Česká republika chce v zájmu ochrany zdraví lidí informovat okolní státy o termínu, kdy budou antiparazitární léčiva na našem území aplikována,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy Zlín František Mahdalík. Cílem zmíněné informace bude podle něj upozornit okolní státy na období, kdy bude nutné dbát zvýšené obezřetnosti s ohledem na výskyt reziduí antiparazitárních léčiv u ulovené volně žijící zvěře.

Myslivci na Slovácku finanční injekci na nákup léčiva, které je dost drahé, kvitují s povděkem. „Léčivé přípravky s antiparazitárním účinkem dáváme volně žijící spárkaté zvěři v naší honitbě už hezkou řádku let a osvědčily se. Prostě, zvěři by se mělo předkládat všechno to, co zkvalitňuje její zdravotní stav,“ okomentoval podávání léčivých látek hospodář mysliveckého sdružení Polešovice Ivan Burda.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info