Ekologický chov dojnic výhodnější

Ekologický chov dojnic, založený na pastevním chovu, podporuje zdraví krav, zlepšuje kvalitu mléka a snižuje ekologickou stopu chovu dojnic. Naopak, vysoce produkční chovy, založené na krmení jádrem, způsobují problémy s reproduktivním zdravím dojnic, vedou k menšímu počtu delších laktací a zkracují dojnicím život, čímž snižuje výnos pro chovatele.

Podle zprávy, vydané americkým Organic Center s názvem "A Dairy Farm's Footprint: Evaluating the Impacts of Conventional and Organic Farming Systems", ekologický systém chovu dojnic podporuje zdraví dojnic a jejich životnost tím, že je vystavuje menšímu stresu a poskytuje jim zdravější pícninové krmivo. Navíc ekologický způsob chovu dojnic zlepšuje nutriční kvalitu mléka.

Výzkum na vybraných, správně vedených konvenčních a ekologických farmách srovnával produkci mléka a masa, ekonomiku chovu, příjem krmiva, stav půdy, potřebu chemických látek k produkci krmiv a množství odpadů.

Hlavní závěry zprávy:

Průměrná dojnice na ekologické farmě produkuje mléko prostřednictvím dvakrát většího množství, výrazně kratších laktačních období a žije 1,5 až 2 roky déle než dojnice na vysoce produkčních konvenčních farmách.

Vzhledem k faktu, že dojnice na ekologických farmách žijí a produkují mléko déle, míra výměny dojících krav je o 30 až 46 procent nižší, což snižuje množství potřebného krmiva a produkci odpadů z jalovic.

Dojnice na ekologických farmách vyžadují 1,8 až 2,3 připouštěcích pokusů na jedno tele, ve srovnání s 3,5 pokusy na konvenčních farmách.

Zvýšená nutriční kvalita mléka od dojnic krmených objemovým krmivem – pícninami, zejména pak plemeno Jersey, značně snižuje množství odpadů produkovaných na ekologických farmách

Systém využití hnoje, běžně používaný na většině ekologických farem, snižuje emise metanu z hnoje o 60 až 80 procent a emise střevního metanu o 25 až 45 procent.

Snižování emisí metanu je naprosto zásadním cílem pro všechny chovatele dojnic, protože tento plyn je 25krát silnějším skleníkovým plynem než CO2. Zpráva také zdůrazňuje, že hrubý příjem z prodeje masa a mléka je na ekologických farmách za rok života dojnice o 50 procent vyšší, zejména proto, že výnos za biomléko je výrazně vyšší. Za posledních pět let dosáhli američtí ekologičtí chovatelé dojnic průměrnou prémii 10,98 dolarů na 100 liber mléka (45,4 kg).

The Organic Center je nezávislá nezisková organizace, zaměřená na výzkum a vzdělávání, jejímž posláním je rozvoj věděckého výzkumu o zdravotních a ekologických výhodách ekologického zemědělství a biopotravin a výsledky sdělovat veřejnosti. Veškeré výsledky výzkumů, knihy a návody jsou zdarma k dispozici na webstránce www.organic-center.org.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info